CLA-lisäravinteet

CLA – lisäravinteet, käyttö ja annostus

Konjugoitunut linolihappo eli ystävällisemmin CLA on linolihapon ( cis-9, trans-12-oktadekadieenihappo ) isomeerinen seos. Toisaalta nimityksellä CLA voidaan viitata myös ryhmään monityydyttymättömiä rasvahappoja.

CLA-rasvahappojen rakenne on stabiili – ja sen on huomattu vaikuttavan positiivisesti terveyteen usealla tavalla.

CLA:ta esiintyy mm.

  • lampaanlihassa
  • kalkkunanlihassa
  • kanassa
  • naudanlihassa
  • kaloissa ja äyriäisissä

Hyödyt ja haitat

Tutkimukset osoittavat, että CLA:lla on jopa lääkkeenkaltaisia ominaisuuksia. Sen on tutkitusti huomattu estävän syöpäsolujen syntymistä. Kummallista kyllä, CLA:n teho syöpää vastaan tuntuu olevan muusta rasvansaannista riippumatonta. Lisäksi CLA parantaa immuniteettia.

Wadstein et al. totesivat vuonna 1999 tekemässään tutkimuksessa, että CLA alensi rottien veren haitallisten triglyseridien määrää. Huonon kolesterolin määrä putosi yli 40 prosenttia samalla kuin hyvä pysyi lähes samana.

Lisäksi rottakokeet ovat osoittaneet, että CLA lisää lihaskasvua sekä eläimillä että ihmisillä. CLA:ta nautitaankin usein juur rasvanpolttamisen tehostamiseksi, lihasten kasvunopeuden parantamiseksi ja immuniteetin parantamiseksi.

CLA:n on todettu auttavan syövän lisäksi myös astmaan, allergioihin, sydän- ja verisuonitauteihin ja reumaan. Kuten omega rasvahapot, myös CLA:n käyttö on lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti.

CLA lisäravinteet

Koska konjugoituja linolihappoja saa lähinnä lihatuotteista, ja niistäkin vain rajatusti, ovat CLA-lisäravinteet kasvattaneet suosiotaan huimasti. Lisäravinteissa yhdistyvät vahvemmat annostukset ja hyvät ja puhtaat ainesosat. Lisäravinteilla voidaan polttaa rasvaa, nopeuttaa lihasten kasvamista ja parantaa palautumista. Lisäksi CLA-lisäravinteet ehkäisevät lihaskipujen ja infektiotilojen syntyä. Koska tuotteet ovat Yhdysvalloissa niin suosittuja, on niitä myös tutkittu runsaasti. Tutkimukset ovat osoittaneet lisäravinteiden olevan luotettavia ja turvallisia.

Käyttö

CLA toimii parhaiten, kun sitä käytetään säännöllisesti. Toisin kuin esimerkiksi laihdutuspillerit, CLA ei ole nopea kuuri vaan pitkäaikainen ratkaisu. Mikäli käytössä esiintyy katkoksia, vaikutus heikkenee. CLA-lisäravinteiden käyttöä tulee tukea terveillä elämäntavoilla – kuten liikkumalla tarpeeksi ja syömällä kevyesti ja monipuolisesti. CLA-tuotteiden on todettu auttavan painonpudotuksessa, mutta ne eivät yksinään toimi ratkaisuna paino-ongelmissa.

Käytä tuotteita vähintään 3 kuukautta yhtä menoa. CLA auttaa pitämään painosi kurissa, joten käyttöä kannattaa jatkaa, vaikka painosi olisikin jo normaali tai olisit saavuttanut ihannepainosi.

Annostus

Useissa tutkimuksissa CLA:ta on käytetty noin 3 gramman annoksina. Isot annokset saattavat aiheuttaa haitallisia oireita, joten suosittelemme noudattamaan lisäravinteen antamaa ohjeistusta annostuksessa. Placebo-kontrolloiduissa tutkimuksissa noin 3,4 grammaa päivässä pitkällä aikavälillä näyttäisi alentavan lievästi ylipainoisten ihmisten kehon painoa.