Pätkäpaasto hyödyt ja laihdutus

Pätkäpaasto: hyödyt, aikataulu & laihdutus paastolla

Jaksottainen paasto tai pätkäpaasto on ruokavaliomalli, johon kuuluu vuorottelevat syömisjaksot paastojaksojen kanssa. Pätkäpaasto eli intermittent fasting on saavuttanut viime vuosina suosiota sen helppouden ja väitettyjen terveysvaikutusten myötä. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä pätkäpaasto on ja miten se toimii, sekä keskustelemme pätkäpaaston hyödyistä erityisesti miesten terveydelle. Lisäksi pohdimme onko paasto ja laihdutus hyvä yhdistelmä.

Mitä pätkäpaasto tarkoittaa?

Pätkäpaasto on ruokavaliomalli, johon kuuluu vuorottelevat syömisjaksot paastojaksojen kanssa. Jaksottaista paastoa on useita erilaisia, mutta yleisimpiä ovat:

 • Syöminen aikaikkunassa: Tämä tarkoittaa syömisen rajoittamista tiettyyn aikaikkunaan joka päivä (esim. 8 tuntia) ja paastoamista jäljellä olevien tuntien ajan (esim. 16 tuntia). Voit esimerkiksi syödä kello 12-20 välillä ja vastaavasti olla taas syömättä seuraavan päivän kello 12 asti. Tätä toistetaan päivittäin. Äärivariaatio tästä on niin sanottu Warrior Diet, jossa syömisikkuna on vain 4 tunnin mittainen (esim. 16-20).
 • Vuoropäivien paasto: Tämä tarkoittaa vuorotellen normaalin ruokailun päivien ja joko kokonaispaaston tai rajoitetun kalorien saannin (esim. 500 kaloria) päivien välillä.
 • 5:2 dieetti: 5:2 dieetti tarkoittaa normaalia syömistä 5 päivänä viikossa ja kalorien saannin rajoittamista 500-600 kaloriin 2 ei-peräkkäisenä päivänä. Näinä kahtena päivänä on tarkoitus paastota suurin osa päivästä.

Pätkäpaaston taustalla oleva tiede on monimutkainen, mutta ajatuksena on, että se laukaisee useita metabolisia ja hormonaalisia muutoksia kehossa. Paaston aikana elimistö siirtyy glukoosin (sokerin) käyttämisestä ensisijaisena energialähteenä varastoituneen rasvan käyttöön. Tämä johtaa lisääntyneeseen rasvanpolttoon ja painonpudotukseen sekä parantuneeseen insuliiniherkkyyteen ja verensokerin hallintaan.

Pätkäpaaston hyödyt miesten terveydelle

Pätkäpaastolla on useita mahdollisia hyötyjä ja terveysvaikutuksia.

 • Parempi insuliiniherkkyys ja verensokerin hallinta: Jaksottaisen paaston on osoitettu parantavan insuliiniherkkyyttä ja alentavan verensokeritasoja, mikä voi auttaa ehkäisemään tai hallitsemaan tyypin 2 diabetesta.
 • Lisääntynyt rasvanpoltto ja painonpudotus: Jaksottainen paasto voi edistää lisääntynyttä rasvanpolttoa ja painonpudotusta saamalla kehon käyttämään varastoitua rasvaa polttoaineena. Tämä voi auttaa vähentämään kehon rasvaprosenttia ja parantamaan kehon koostumusta. Laihdutus tehostuu.
 • Vähentynyt tulehdus ja oksidatiivinen stressi: Pätkäpaaston on osoitettu vähentävän tulehdusta ja oksidatiivista stressiä kehossa, mikä voi auttaa estämään kroonisia sairauksia, kuten sydänsairauksia ja syöpää.
 • Parempi sydämen terveys ja verenpaine: Ajoittainen paasto voi auttaa parantamaan sydämen terveyttä alentamalla verenpainetta ja parantamalla lipidiprofiileja.
 • Lisääntynyt testosteronitaso: Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että ajoittainen paasto voi lisätä miesten testosteronitasoja, mikä voi parantaa libidoa, lihasmassaa ja yleistä lisääntymisterveyttä.
 • Mahdolliset pitkäikäisyyden hyödyt: Pätkäpaaston on osoitettu aktivoivan solujen korjausprosesseja kehossa, millä voi olla ikääntymistä estäviä ja pitkäikäisiä etuja.

Kuinka aloittaa pätkäpaasto?

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan pätkäpaastoa itse, tässä on joitain vinkkejä ja neuvoja aloittamiseen:

 • Valitse elämäntapasi ja tavoitteidesi mukainen paastotyyli. Harkitse tekijöitä, kuten työaikatauluasi, sosiaalista elämääsi ja ruokailutottumuksiasi. Toisille sopii 5:2 dieetti, joillekin jopa Warrior Diet.
 • Aloita asteittaisesta siirtymisestä. Jos olet uusi paastoilemaan, aloita lyhyemmällä paastojaksolla (esim. 12 tuntia) ja lisää sitä vähitellen ajan myötä.
 • Muista nesteytys. Juo runsaasti vettä paaston aikana pysyäksesi nesteytettynä ja tukahduttaaksesi nälän.
 • Ole tietoinen nälästä ja himoista. On normaalia kokea nälkää paastojaksojen aikana, mutta on olemassa strategioita, joilla voit hallita niitä, kuten juomalla yrttiteetä tai mustaa kahvia – tai keskittymällä muihin asioihin.
 • Kuuntele kehoasi. Jaksottainen paasto ei välttämättä sovi kaikille, joten kiinnitä huomiota siihen, miten kehosi reagoi, ja tee säätöjä tarpeen mukaan.
 • Pyydä neuvoja terveydenhuollon ammattilaiselta. Jos sinulla on taustalla olevia terveydellisiä sairauksia tai huolenaiheita, on aina hyvä idea keskustella lääkärisi kanssa ennen uuden ruokavalion tai liikuntaohjelman aloittamista.

Yhteenvetona voidaan todeta, että pätkäpaasto voi tarjota useita mahdollisia hyötyjä miesten terveydelle. Oikealla lähestymistavalla ja ajattelutavalla ajoittainen paasto voi olla turvallinen ja tehokas tapa parantaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi – ja laihdutus tehostuu usein kuin automaattisesti.

Osta dieettivalmisteet netistä

VerkkokauppaOstoksille

Lisäravinteet, urheiluvaatteet ja varusteet Fitnesstukun laajasta valikoimasta.
Siirry verkkokauppaan

Suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa.
Siirry verkkokauppaan

Apteekkituotteet ja uutuudet kauneuteen ja hyvään oloon. Edullisesti.
Siirry verkkokauppaan