Siiliorakas eli Lion's Mane

Siiliorakas terveysvaikutukset, käyttö ja annostus (Lion’s mane)

Siiliorakas, joka tunnetaan tieteellisesti nimellä Hericium erinaceus ja usein myös nimellä Lion’s Mane, on ainutlaatuinen sieni, jolla on pitkä historia perinteisessä lääketieteessä – erityisesti Aasian kulttuureissa. Siiliorakkaalla on runsaasti terveysvaikutuksia – erityisesti aivojen terveydelle ja kognitiivisille toiminnoille.

Osta Lion’s Mane tuotteet netistä

VerkkokauppaOstoksille

Lisäravinteet, urheiluvaatteet ja varusteet Fitnesstukun laajasta valikoimasta.
Siirry verkkokauppaan

Suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa.
Siirry verkkokauppaan

Apteekkituotteet ja uutuudet kauneuteen ja hyvään oloon. Edullisesti.
Siirry verkkokauppaan

Aivot ja kognitiiviset toiminnot

Yksi Lion’s Manen merkittävimmistä hyödyistä on sen kyky tukea kognitiivisia toimintoja ja aivojen terveyttä.

Siiliorakasi sisältää bioaktiivisia yhdisteitä, herisenoneja ja erinakiineja, jotka tutkimusten mukaan mm. auttavat stimuloimaan hermokasvutekijöiden (NGF) tuotantoa. NGF:illä on ratkaiseva rooli aivojen hermosolujen kasvussa, ylläpidossa ja selviytymisessä.

Edistämällä NGF-synteesiä Lion’s Mane voi osaltaan parantaa hermoissa kulkevaa viestintää, muistin säilymistä ja yleistä kognitiivista selkeyttä. Tutkimukset siis viittaavat siihen, että siiliorakkaan säännöllinen käyttö voi olla erityisen hyödyllistä henkilöille, jotka haluavat tukea aivojen terveyttä ikääntyessään.

Mieliala ja henkinen hyvinvointi

Lion’s Manen terveysvaikutukset aivojen terveyteen ulottuvat myös mielialan säätelyyn ja henkiseen hyvinvointiin.

Muutamat tutkimukset viittaavat siihen, että siiliorakkaan bioaktiiviset yhdisteet voivat vaikuttaa mielialaan liittyviin välittäjäainereitteihin, kuten serotoniiniin ja dopamiiniin. Moduloimalla näitä reittejä siiliorakas voi tarjota tukea ahdistuksen ja masennuksen oireiden hallinnassa. Vaikka sieni ei korvaa ammattimaista lääketieteellistä hoitoa, se voi auttaa osana muuta hoitoa.

Hermojen uusiutuminen ja ruoansulatuskanavan terveys

Siiliorakas voi tutkimusten mukaan myös edistää hermojen uusiutumista ja ruoansulatuskanavan terveyttä.

Tutkimukset osoittavat, että Lion’s Manella voi olla myönteinen vaikutus ääreishermojen uusiutumiseen, mikä saattaa hyödyttää hermovaurioista kärsiviä.

Lisäksi Lion’s Mane sisältää polysakkarideja, jotka voivat tukea suoliston terveyttä edistämällä hyödyllisten suolistobakteerien kasvua. Terve suoliston mikrobiomi liittyy vahvasti moniin hyvinvoinnin eri osa-alueisiin, kuten ruoansulatukseen, immuunitoimintaan ja jopa mielenterveyteen.

Käyttö

Lion’s Manen sisällyttäminen päiviisi on yleensä suhteellisen helppoa, mutta ei tällä hetkellä välttämättä kovin edullista.

Ravintolisät: Lion’s Mane on saatavana eri lisäravinteena monissa eri muodoissa, mukaan lukien kapselit, jauheet ja tinktuurat. Valitse korkealaatuinen lisäravinne hyvämaineisesta verkkokaupasta.

Haudutettu tee: Siiliorakas voidaan keittää teeksi, mikä tarjoaa lämpimän ja rauhoittavan tavan nauttia sen terveysvaikutuksista. Liota siiliorakas (tai siiliorakasjauhe) vain kuumaan veteen ja nauti maanläheisestä mausta.

Käytä ruoissa: Jotkut nauttivat Lion’s Manen lisäämisestä ruokiinsa. Muiden ainesosien kanssa paistettuna se voi lisätä aterioihin ainutlaatuisen koostumuksen ja makuprofiilin.

Siiliorakas haitat

Kuten kaikilla lisäravinteilla, voi siiliorakkaallakin olla haittoja.

Yksi yleinen huolenaihe on se, että yksilölliset vasteet Lion’s Manen käyttöön voivat vaihdella. Joillakin ihmisillä voi olla lieviä sivuvaikutuksia. Näitä voivat olla ruoansulatushäiriöt, kuten vatsakipu, ripuli tai pahoinvointi. Vaikka nämä haitat ja haittavaikutukset ovat yleensä harvinaisia eivätkä vakavia, on tärkeää aloittaa siiliorakkaan käyttö pienellä annoksella ja seurata kehon vastetta. On suositeltavaa, että henkilöt, joilla on aiempi ruoansulatuskanavan sairaus tai ovat allergisia sienille, noudattavat varovaisuutta ja neuvottelevat terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen Lion’s Mane -lisäravinteiden käyttöä.

Lisäksi tutkimus pitkäaikaisesta käytöstä ja mahdollisista yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa on vajaata. Vaikka Lion’s Mane on osoittanut lupaavia tuloksia joissakin kognitiivista tukea ja hermojen regeneraatiota koskevissa tutkimuksissa, tarvitaan lisää tutkimusta sen turvallisuusprofiilin ymmärtämiseksi täysin – erityisesti pitkäaikaisessa käytössä.

Lisäksi lääkkeitä käyttävien henkilöiden tulee olla varovaisia, sillä siiliorakas voi olla vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden kanssa. Nämä haitat kannattaa varmistaa lääkäriltä ennen käytön aloittamista.

Yhteenveto

Siiliorakas eli Lion’s Mane on merkittävä sieni, jolla on paljon terveysvaikutuksia kognitiivisille toiminnoille, mielialan säätelylle, hermojen uusiutumiselle ja ruoansulatuskanavan terveydelle. Vaikka sen vaikutuksia tutkitaan edelleen, sen vuosisatoja jatkunut käyttö ja uudet tieteelliset löydäkset tekevät siitä kiehtovan vaihtoehdon henkistä hyvinvointia ja yleistä elinvoimaa hakeville.