Mistä tunnistaa heikot vatsalihakset

Mistä tunnistaa heikot vatsalihakset? 5 merkkiä!

Käytätkö tuntikausia aikaa 6-packin kehittämiseen? Mutta et kuitenkaan keskity vatsalihasten voiman kehittämiseen vaan puhtaasti nytkyttelyyn esim. istumaannousujen ja rutistusten muodossa? Kannattaa miettiä treeniohjelmaasi uudestaan. (Ja sitäpaitsi, se 6-pack tulee dieetillä, ei treenillä.)

Niin, ja vaikka sinulla olisikin näkyvät vatsalihakset, saattavat ne silti olla heikot. Kyse ei ole ulkonäöstä, vaan toiminnasta. Alla on luoteltu 5 merkkiä siitä, että vatsalihaksesi ovat liian heikot.

1. Lonkat väsyvät

Jos teet vatsalihasliikkeitä kuten linkkuveistä ja alat tuntea väsymystä jaloissasi ja lonkankoukistajissasi, teet työtä väärillä lihaksilla. Tämä johtuu tavallisesti siitä, että keskivartalostasi ei irtoa riittävästi voimaa tekemään työtä oikein.

2. Selkäsi kipeytyy vatsatreenissä

Sama juttu selkäkivun kanssa. Jos vatsarutistuksista tai istumaannousuista tulee selkä kipeäksi, on syypää heikoissa vatsalihaksissa – sillä teet työt oikeasti lonkankoukistajillasi. Tämä lisää painetta alaselkään. Oikein tehtynä vatsaliikkeet eivät rasita selkää.

3. Isot liikkeet jumittavat vatsan takia

Jos penkki, maastaveto ja kyykky jumittavat vatsan seudun epävakauden takia ja joudut keskittymään erityisen paljon vatsalihastesi vakauttamiseen ja valmisteluun, voi syypää olla yksinkertaisesti heikkoudessa. Jos siis tuntuu siltä, että jalat jaksaisivat kyykätä enemmän, mutta keskikroppa ei kestä, on sinulla mahdollisesti heikot vatsalihakset.

4. Alavatsa pulleana

Jos alimmat vatsalihaksesi pullistuvat ulospäin (etenkin vatsatreenin jälkeen), voi se tarkoittaa, ettet pysty jännittämään poikittaisia vatsalihaksiasi tehokkaasti. Käytä siis jatkossa enemmän aikaa juuri poikittaisten vatsalihasten treeniin.

5. Et pääse maasta ylös ilman käsiäsi

Yksinkertainen testi, jolla testataan vatsalihasten vahvuutta: nouse maasta ylös ilman että käytät käsiäsi tai kyynerpäitäsi tukena. Tämä testi ei tietysti kerro koko totuutta, mutta jos et pääse ylös, voit olla varma että sinulla on heikot vatsalihakset.