Homejuuston terveysvaikutukset

Homejuuston terveysvaikutukset – onko Aurajuusto terveellistä?

Homejuusto – ja etenkin sinihomejuusto kuten Aurajuusto, Roquefort, Saint Agur, Bleu d’Avergne – saattaa olla terveellistä! Ainakin jos uskomme brittiläistä tutkimusta. Ja miksipä emme uskoisi. Tutkimuksen mukaan homejuuston terveysvaikutuksia ovat muun muassa tulehdustilojen parantaminen ja ikääntymisen hidastaminen. Juustot, etenkin homejuustot, ovat mahdollisesti hyväksi verisuonillesi.

Tässä artikkelissa käymme yksitellen läpi homejuuston terveysvaikutukset ja pohdimme, pitäisikö meidän kaikkien syödä enemmän Aurajuustoa.

1. Sydämen terveys

Kyllä, kuten yllä totesimme, tutkimukset osoittavat, että homejuusto – tai ainakin sinihomejuusto – saattaa alentaa riskiä sairastua sydänsairauksiin. Lisäksi sinihomejuusto auttaa alentamaan kolesterolia ja itse asiassa vähentää suonitukosten syntymistä.

2. Vähemmän niveltulehduksia

Sinihomejuuston tulehduksia rajoittavat ominaisuudet auttavat helpottamaan niveltulehdusta vastaan. Homejuusto vähentää niveltulehduksen kipua ja lisäksi pienentää riskiä ylipäätään sairastua niveltulehdukseen.

3. Sano ei osteoporoosille

Juustoissa on usein paljon kalsiumia. Homejuustot kuten Aurajuusto ovatkin oivallisia kalsiumin lähteitä. Kalsium tukee luiden hyvinvointia ja näin yksi homejuuston terveysvaikutuksista on sen vaikutus luiden terveyteen.

4. Parantaa muistia

On osoitettu, että homejuuston sisältämät ravinteet tukevat aivosolujen toimintaa ja parantavat muistia. Pala Aurajuustoa päivässä on siis hyvä idea lähes kaikenikäisille nautiskolijoille.

5. Hyvää maitoproteiinia

Juustoissa on runsaasti niin rasvaa kuin proteiiniakin. Esimerkiksi Aura-sinihomejuustossa on 18 proteiinia 100 grammaa kohden (rasvaa 29g, hiilareita 0g). Vaikka rasvasta tuleekin paljon kaloreita, on mukana onneksi siis myös proteiinia runsaasti.

6. Tukee puolustusjärjestelmääsi

Koska homejuustoissa on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja aina A ja D-vitamiineista kalsiumiin, kaliumiin, sinkkiin ja natriumiin asti, ovat juustot oiva lisä ruokavalioosi. Riittävä ja monipuolinen vitamiinien ja mineraalien saanti vaikuttaa suoraan immuunipuolustukseesi.

7. Tulehdusta vähentävä eli anti-inflammatorinen

Suomeksi anti-inflammatorinen kuulostaa omituiselta, mutta käytännössä se tarkoittaa, että sinihomejuusto on tulehdusta vähentävä. Juuston kypsytyksessä syntyy aineita, jotka vähentävät kehon tulehdustiloja ja näin tukevat hyvinvointiasi – mm. vähentämällä sydänsairauksia, kuten yllä jo totesimme.

Ei välttämättä sovi kaikille

Huomaathan kuitenkin, että sinihomejuustot eivät sovi kaikille. Esimerkiksi Brittien reumayhdistys varoittaa jäseniään homejuustojen syömisestä, sillä ilmeisesti heillä on suurempi riski saada kypsytetystä homejuustosta ruokamyrkytys tai jonkinlainen tulehdus.

Meille muille homejuustot kuten Aurajuusto ovat siis kuitenkin terveellisiä ja niiden terveysvaikutukset ovat kiistämättömät. Toki juustoissa on paljon kaloreita, joten ei niitä ihan mielin määrin kannata napaansa ahtaa. Kuitenkin pala tai pari päivittäin on hyvä ja terveellinen idea!