Glutamiinin käyttö ja vaikutukset

Glutamiini – käyttö, annostus ja vaikutukset

Glutamiini on aminohappo. Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, on se yksi 20 luonnon yleisimmästä aminohaposta. Glutamiilla sanotaan olevan todella runsaasti positiivisia vaikutuksia ja sitä myydänkin runsaasti lisäravinteena – lähinnä L-glutamiinin muodossa.

Tiesitkö tätä? Raskaassa rasituksessa keho kuluttaa runsaasti glutamiinia. Mikäli et saa ravinnostasi riittävästi glutamiinia, ottaa elimistösi sen suoraan lihaksesta. Kun nautit glutamiinivalmisteita lisäravinteena, autat kehoasi palautumaan ja vähennät lihaskudosten hajoamista. (Tämä ei ole sama asia kuin mikrotraumat, joita tarvitaan lihaksen kasvamiseen ja kehittymiseen.)

Glutamiinin vaikutukset

  • Glutamiini nostaa kasvuhormonitasoja
  • Glutamiini parantaa immunitettiä
  • Glutamiini nopeuttaa palautumista

Entä tiesitkö tätä? L-glutamiini on epästabiili liukosessa. Täten glutamiinipeptidivalmisteet ovat todennäköisin kehityssuunta.

Toisaalta muutamat yksittäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että glutamiini ei oikeasti lisäisikään lihasmassaa tai voimaa. Vaikka suoraa vaikutusta ei olisikaan, vaikuttaa glutamiinilisät positiivisesti mm. torjumalla kataboliaa ja lisäämällä GH- eli kasvuhormonitasoja. Ainetta ei ole kuitenkaan tutkittu riittävästi ja todellisista positiivisista vaikutuksista on vaikea sanoa. Todettakoon kuitenkin, että haittaa glutamiinista ei ainakaan ole – se joka tapauksessa antaa pienen parannuksen palautumiseen.

Kuinka paljon glutamiinia pitäisi ottaa?

Tämä on mielenkiintoinen aihe, sillä jopa eksperttien suositukset ja ohjelinjat eroavat toisistaan reippaasti. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on kuitenkin tultu siihen lopputulokseen, että suun kautta nautittuna suuret glutamiinimäärät eivät imeydy tehokkaasti. Parempi vaihtoehto olisikin ottaa pieniä määriä glutamiinilisiä pitkin päivää. Vielä tehokkaampi tapa olisi ottaa lisäravinteita joko suonensisäisesti tai kielen alta imeyttämällä. Emme kuitenkaan suosittele suonensisäistä lisäravinteiden nauttimista lukijoillemme. Paras tapa keskivertokuntoilijalle on glutamiinin nauttiminen oraalisesti: 5 gramman annos noin 3-5 kertaa päivässä tuottanee parhaat lopputulokset.

Mikäli haluat kuitenkin olla täysin varma, että ainakaan huonoja vaikutuksia ei ole, voit noudattaa yleistä ohjeistusta: Nauti noin 6-9 grammaa glutamiinia ennen ja jälkeen harjoituksen. Mikäli et harjoittele, ota glutamiini juuri ennen nukkumaanmenoa.

Suosittelemme kaikkia lukijoitamme noudattamaan ostamiensa lisäravinteiden kylkeen painettuja ohjeita.