Zone dieetti

Zone-dieetti – ohjeet ja vaikutukset

Zone-dieetti on tullut tutuksi kaikille laihduttajille – jossei omien kokemusten perusteella, niin ainakin huhupuheiden ja tällaisten artikkelien kautta. Zone-dieetti kuitenkin jakaa mielipiteet vahvasti. Laihduttaminen ei ole koskaan helppoa, mutta ehkäpä Zone-dieetistä voisi olla apua sinullekin.

Faktaa:

  • Barry Searsin kehittämä dieetti
  • Hyvä- tai vähähiilihydraattisten ruokavalioiden luokkaan kuuluva laihdutusmalli
  • Tavoitteena on syödä kohtuullisesti hyvää rasvaa, riittävästi proteiinia ja jonkin verran kasvikunnan hiilihydraatteja (katso myös Wikipedia / Zone)

Aterian tulisi sisältää:

  • 30 % proteiinia
  • 30 % rasvaa
  • 40 % hiilihydraatteja

Vaikka usein niin sanotaan, ei Zone ole mikään ihmedieetti. Ihmedieettejä ei nimittäin ole oikeasti olemassa. On olemassa vain ja ainoastaan valintoja, joista toiset johtavat laihtumiseen ja parempaan elämään – ja toiset joko painon kohoamiseen tai pysymiseen samana.

Zone pyrkii auttamaan sinua tekemään oikeita valintoja: Hiilihydraattien syöminen on tutkimusten valossa yksi nyky-yhteiskunnan lihomisen tärkeimmistä syistä. Näin hiilihydraattien saantia pyritäänkin rajoittamaan. Pääasiassa niitä tulisi Zonen aikana saada vain kasviksista ja hedelmistä.

Viljatuotteiden saantia rajoitetaan, mutta niitä ei tarvitse sulkea kokonaan pois. On kuitenkin suositeltavaa välttää riisiä, vehnäjauhoja, makaronia ja perunaa.

Kuinka aloittaa Zone?

Ensin tulee pohtia mitkä ovat sinun tarpeesi. Aloittaminen tapahtuu usein terveellisten juomien lisäämisellä. Teen, veden ja kaakaon juonti on sallittua. Kahvia saat juoda, mutta et makeuttaa. Tämän jälkeen hiilihydraattien lähteitä parannetaan: Jätä pois kaikki turhia kaloreita sisältävät hiilihydraattien lähteet. Vältä riisiä, pastaa, perunaa ja vehnäjauhoa sisältäviä tuotteita. Hiilihydraatteja saat riittävästi kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Proteiinien lähteiksi sinun tulee valita kalaa ja lihaa. Lihasta parhaita ovat vähärasvainen kana, kalkkuna ja nauta. Kaloista kannattaa valita hyviä omega rasvahappoja sisältäviä lajeja – kuten lohta. Rasvojen saanti tulisi tapahtua kaloista ja kasviöljyistä.

Lienee itsestäänselvää, että kaikki makea, kuten karkit, leivonnaiset, limsat yms, kuuluu jättää pois ruokavaliosta.

Zone-dieetin vaikutukset

Zone soveltuu lähes kaikille. Se perustuu erittäin lievään ketoosiin, joka ei kuitenkaan aiheuta oireita. Zonen sanotaan soveltuvan kaikille aina urheilijoista, vanhuksiin, lapsiin ja laihduttajiin asti. Korkea proteiininsaanti ja vähäinen hiilihydraattien määrä johtavat kuitenkin erittäin tehokkaaseen laihdutukseen. Samalla hyvät rasvat pitävät huolta hyvinvoinnistasi, hormonintuoannostasi ja rasvaliukoisten vitamiinien säilyvyydestä. Hyvät rasvat vaikuttavat positiivisesti kolesteroliin.

Zone rasittaa munuaisia ja maksaa vähemmän kuin monet muut dieetit, sillä painonpudotus ei ole yhtä nopeaa kuin esim. Atkinsissa ja proteiinien lähteinä toimivat hyvät ruoka-aineet.