NAC hyödyt lisäravinne

NAC hyödyt ja kysteiini lisäravinteena

N-asetyylikysteiini (NAC eli N-acetyl cysteine tai oikeammin N-asetyyli-L-kysteiini) on lisäravinne, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Se on aminohappo kysteiinin johdannainen ja tärkeä monille kehon biologisille prosesseille. NAC-lisäravinteita käytetään muun muassa maksan toiminnan tukemiseen sekä hengityselinten terveyden ja mielenterveyden parantamiseen. Tässä artikkelissa käymme läpi NAC hyödyt, annostuksen ja mistä tilaat NAC-lisäravinteet netistä.

Osta netistä

VerkkokauppaOstoksille

Lisäravinteet, urheiluvaatteet ja varusteet Fitnesstukun laajasta valikoimasta.
Siirry verkkokauppaan

Suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa.
Siirry verkkokauppaan

Apteekkituotteet ja uutuudet kauneuteen ja hyvään oloon. Edullisesti.
Siirry verkkokauppaan

Mikä on NAC?

N-asetyylikysteiini on glutationin esiaste. Glutationi on voimakas antioksidantti, joka on tärkeä kehon detoksifikaatioprosesseille. NAC:lla on tästä syystä myös anti-inflammatorisia ominaisuuksia.

NAC-lisäravinteet voivat olla kapseleiden, tablettien, jauheiden tai nestemäisten liuosten muodossa. Yleisin muoto on kapseli tai tabletti, joka otetaan tyypillisesti suun kautta. Annostus on usein 600mg per tabletti, joita suositellaan otettavaksi 1-3 kertaa päivässä 1 kpl. Tämän määrän on todettu olevan turvallinen tavalliselle terveelle ihmiselle.

NAC hyödyt

NAC-lisäravinteita on tutkittu erilaisiin terveysongelmiin, ja niillä on havaittu olevan mahdollisesti seuraavia hyötyjä:

  • Maksan terveys: NAC:n on todettu tukevan maksan toimintaa ja se voi olla hyödyllistä ihmisille, joilla on maksasairaus, kuten alkoholiton rasvamaksatauti (NAFLD) ja alkoholiton steatohepatiitti (NASH).
  • Hengityselinten terveys: NAC on mukolyyttinen aine, mikä tarkoittaa, että se voi hajottaa limaa hengitysteissä. Sen potentiaalia parantaa hengitysteiden terveyttä ihmisillä, joilla on krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD), astma ja muut hengityselinten sairaudet, on tutkittu jonkin verran.
  • Mielenterveys: NAC:n kykyä parantaa mielenterveyssairauksien oireita, kuten pakko-oireinen häiriö (OCD), masennus ja riippuvuus, on tutkittu myös jonkin verran. N-asetyylikysteiinin uskotaan auttavan näihin sairauksiin lisäämällä glutationin tasoa aivoissa ja vähentämällä tulehdusta.

Vaikka NAC-lisäravinteilla on monia mahdollisia etuja, on tärkeää käyttää niitä turvallisesti ja olla tietoinen mahdollisista sivuvaikutuksista.

Miten N-asetyylikysteiinia käytetään?

NAC-lisäravinnetta valittaessa on tärkeää etsiä laadukasta ja puhdasta tuotetta. Markkinoilla on runsaasti hyviä vaihtoehtoja, esim. Puhditamo NAC Complex, Nutriworks NAC 600mg ja Puhdas+ NAC.

NAC-ravintolisien annossuositukset vaihtelevat hoidettavan sairauden mukaan. Maksan tukemiseksi tyypillinen annos on 600-1200 mg päivässä. Hengityssairauksissa tyypillinen annos on 600-1800 mg päivässä. Mielenterveysongelmissa tyypillinen annos on 1200-2400 mg päivässä. On kuitenkin tärkeää noudattaa valmistajan antamia annostusohjeita ja tarvittaessa neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen uuden lisäravinteen aloittamista.

N-asetyylikysteiinin voi ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Moni, joilla on kokemuksia aiheesta, suosii kuitenkin tabletin ottamista aamulla, sillä joillain NAC on voinut aiheuttaa levottomia yöunia.

NAC-lisäravinteet voivat olla vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden, kuten nitroglyseriinin, kanssa, eikä niitä tule käyttää verenvuotohäiriöistä tai astmasta kärsivien ihmisten kanssa.

NAC haitat

Vaikka NAC yleisesti katsotaan turvalliseksi, kun sitä käytetään ohjeiden mukaisesti, NAC-lisäravinteiseiin liittyvät haitat tulee ottaa huomioon.

Yleisimmät suun kautta otettavan NAC:n sivuvaikutukset ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Meille ainakin suurin haitta ja ongelma on kuitenkin pitkäaikaisten tutkimusten puuttuminen. Jatkuva käyttö ei ole mielestämme suositeltavaa, sillä pitkästä vuosia jatkuvasta käytöstä ei ole vielä riittävästi tutkimustuloksia. Itse suosimme siis lyhyempiä käyttöjaksoja sellaisina aikoina, kun kroppa on kovilla joko stressin tai flunssan takia.

Yhteenveto

N-asetyylikysteiini (NAC) lisäravinteilla on useita mahdollisia terveyshyötyjä aina maksan toiminnan tukemisesta hengityselinten terveyden ja mielenterveyden parantamiseen. NAC-ravinnelisää valittaessa on tärkeää etsiä korkealaatuista. Annostussuositukset vaihtelevat hoidettavan sairauden tai oireiden mukaan, ja on tärkeää noudattaa valmistajan antamia erityisiä annostusohjeita.

Vaikka NAC-lisäravinteilla on monia mahdollisia etuja, on tärkeää muistaa, että niitä ei tule käyttää lääketieteellisen hoidon korvikkeena. Jos sinulla on sairaus, on tärkeää tehdä yhteistyötä terveydenhuollon tarjoajan kanssa sinulle sopivan hoitosuunnitelman laatimiseksi.