K2 vitamiini hyödyt

K2-vitamiini: hyödyt, annostus ja käyttö

Kun mietit mitä vitamiineja syöt, niin mitä tulee mieleen ekana? C-vitamiini ja D-vitamiini eikö vain? Yksi tärkeä vitamiini kuitenkin helpostu unohtuu: K2-vitamiini. K2-vitamiinilla on tärkeä rooli monissa kehon toiminnoissa. Me kerromme mitä K2-vitamiini on, mitkä ovat K2-vitamiinin hyödyt, mikä annostus on hyvä ja mistä tätä maagista ainetta oikein saadaan.

Osta K2-vitamiinia netistä

VerkkokauppaOstoksille

Lisäravinteet, urheiluvaatteet ja varusteet Fitnesstukun laajasta valikoimasta.
Siirry verkkokauppaan

Suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa.
Siirry verkkokauppaan

Apteekkituotteet ja uutuudet kauneuteen ja hyvään oloon. Edullisesti.
Siirry verkkokauppaan

Mikä on K2-vitamiini?

K2-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on välttämätön muun muassa luuston terveydelle. K1-vitamiinia löytyy vihreistä lehtivihanneksista ja se on tärkeä vitamiini veren hyytymiselle, kun taas K2-vitamiinia löytyy eläintuotteista ja fermentoiduista elintarvikkeista, ja se on erityisen tärkeä kalsiumin säätelylle kehossa. K2-vitamiini aktivoi proteiineja, jotka auttavat siirtämään kalsiumia verenkierrosta luihin ja hampaisiin, missä sitä tarvitaan, estäen sitä kerääntymästä valtimoihin ja muihin pehmytkudoksiin, joissa se voi aiheuttaa vaurioita ja pahimmillaan tukoksen.

Kannattaa huomata, että K2-vitamiinista on useita eri muotoja, joita kutsutaan menakinoneiksi. Tutkituimpia ja lisäravinteina käytetyimpiä ovat K2 MK7 ja K2 MK4. MK4 on tosin hyvin lyhytikäistä kehossa ja siksi yleensä lisäravinteissa suositaankin MK7-menakinonia, josta uskotaan myös olevan mahdollista saada halutut terveysvaikutukset.

K2-vitamiinin hyödyt

 • Luuston terveys: Tutkimukset ovat osoittaneet, että K2-vitamiini on välttämätön luiden lujuuden ylläpitämiselle ja murtumariskin vähentämiselle. Itse asiassa K2-vitamiinin on osoitettu lisäävän luun tiheyttä ja vähentävän lonkkamurtumien riskiä jopa 60 % vanhuksilla. Tämä johtuu siitä, että K2-vitamiini auttaa aktivoimaan osteokalsiini-nimistä proteiinia, joka sitoo kalsiumia luukudokseen.
 • Sydänterveys: K2-vitamiinilla voi myös olla ratkaiseva rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että miehillä, jotka saivat eniten K2-vitamiinia, oli 57 % pienempi riski kuolla sydänsairauksiin kuin niillä, jotka saivat vähiten K2-vitamiinia. Tämä johtuu todennäköisesti K2-vitamiinin kyvystä estää kalsiumin kertymistä valtimoihin ja vähentää tulehdusta.
 • Hampaiden terveys: K2-vitamiinin on osoitettu edistävän hampaiden terveyttä auttamalla ehkäisemään reikiä ja iensairauksia. Se tekee tämän aktivoimalla matriisi-GLA-proteiinia, joka auttaa estämään kalsiumin kertymistä hammasplakkiin.
 • Testosteronin tuotanto: K2-vitamiinin on havaittu vaikuttavan testosteronin tuotantoon, ja yksi tutkimus viittaa siihen, että K2-vitamiinin lisäsaanti voi lisätä testosteronitasoja jopa 70%. Tämä voi johtua K2-vitamiinin kyvystä tukea Leydig-solujen tuotantoa, jotka vastaavat testosteronin tuotannosta. Tosin nämä tulokset ovat rotilta ja vasta hyvin alustavia, joten suhtaudu tähän varauksella.

K2-vitamiini lähteet ja ruoka

Parhaat K2-vitamiinin lähteet, jos ruokaa mietitään, ovat fermentoidut ruoat ja eläintuotteet. Alle listasimme lähteitä mistä saa K2-vitamiinia.

 • Natto: Fermentoiduista soijapavuista valmistettu japanilainen ruokalaji natto on ylivoimaisesti rikkain K2-vitamiinin lähde. 28 grammaa tätä taikatavaraa (eli 1 unssi) tarjoaa yli 1 000 % päivittäisestä viitearvosta.
 • Juusto: Kovat ja pehmeät juustot, kuten gouda, brie ja cheddar, ovat myös hyviä K2-vitamiinin lähteitä.
 • Maksa: Elinlihat, kuten maksa, ovat eräitä parhaista K2-vitamiinin lähteistä.
 • Munankeltuaiset: Vaikka munanvalkuaiset ovat loistava proteiinin lähde, keltuaisissa on suurin osa ravintoaineista, mukaan lukien K2-vitamiini. Yksi iso munankeltuainen sisältää noin 9 % päivittäisestä viitearvosta.
 • Voi: Etenkin ruohoa syövien eläinten voi on hyvä K2-vitamiinin lähde ja 1 rkl tarjoaa noin 15 % päivittäisestä arvosta.

Varmistaaksesi, että saat riittävästi K2-vitamiinia ruokavaliostasi, pyri sisällyttämään joitain näistä elintarvikkeista säännöllisesti ateriaasi. Välipalaksi juustoa ja munakasta, illallisen oheen nattoa.

Tai vaihtoehtoisesti otat vaan K2 MK7 -lisäravinteen joka päivä.

K2-vitamiinin terveyshaitat

Vaikka K2-vitamiinia pidetään yleisesti turvallisena useimmille ihmisille suositeltuina määrinä otettuna, liiallinen saanti voi johtaa joihinkin haittavaikutuksiin. On tärkeää huomata, että nämä terveyshaitat ja sivuvaikutukset liittyvät usein erittäin suuriin K2-vitamiinin lisäravinteista otettuihin annoksiin. Ruokavaliosta on lähes mahdotonta saada liikaa K2-vitamiinia.

 • Vuorovaikutus lääkkeiden kanssa: K-vitamiini voi olla vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden, kuten verenohennusaineiden (erityisesti varfariinin) kanssa. Tämä terveyshaitta liittyy ymmärtääksemme enemmän K1-vitamiiniin kuin K2-vitamiiniin, mutta mikäli käytät verenohennuslääkkeitä, keskustele lääkärisi kanssa ennen minkään K-vitamiinilisän ottamista.
 • Allergiset reaktiot: Vaikka harvinaisia, jotkut henkilöt voivat olla allergisia K2-vitamiinilisille, mikä johtaa oireisiin, kuten kutinaan, ihottumaan tai hengitysvaikeuksiin. Jos allergisia reaktioita ilmenee, on hakeuduttava välittömästi lääkärin hoitoon.
 • Ruoansulatusongelmat: Suuret K2-vitamiinilisien annokset voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten pahoinvointia tai ripulia joillekin henkilöille. Annoksen säätäminen tai lisäravinteiden ottaminen aterioiden yhteydessä voi auttaa lievittämään näitä oireita. Nämä terveyshaitat ovat vain lyhytaikaisia.
 • Raskaus ja imetys: Raskaana olevien tai imettävien naisten tulee keskustella lääkärin kanssa ennen K2-vitamiinien ottamista lisäravinteena.

Lisäravinteet

Jos et saa tarpeeksi K2-vitamiinia ruokavaliostasi, lisäravinteet voivat olla hyvä vaihtoehto. K2-lisäravinteita on kahta päätyyppiä: MK-4 ja MK-7. MK-4 on K2-vitamiinin muoto, jota esiintyy eläintuotteissa, ja sen puoliintumisaika on lyhyempi kuin MK-7:llä. Sitä ei kuitenkaan oikein teollisesti saada fiksusti tuotettua, joten lisäravinteet ovat pääasiassa MK-7 -pohjaisia. Molemmat muodot ovat kuitenkin osoittautuneet tehokkaiksi lisäämään K2-vitamiinitasoja kehossa.

Annostus

Mitä tulee annostukseen, ei ole olemassa virallista suositeltua päivittäistä K2-vitamiinin saantia, mutta useimmat lisäravinteet tarjoavat 50-200 mikrogrammaa (MK7) annosta kohti. Monesti lisäravinteissa annostus on 100 mg per päivä. Tämä annostus koskee vain MK7-pohjaisia tuotteita.

Yhteenveto

Vaikka K2-vitamiini ei ehkä ole yhtä tunnettu kuin jotkut muut vitamiinit, sillä on ratkaiseva rooli miesten terveydessä. Vahvojen luiden edistämisestä sydänsairauksien riskin vähentämiseen – tämä ravintoaine tarjoaa joukon hyötyjä, joita ei pidä jättää huomiotta.