Tarvitsenko monivitamiinia

Tarvitsenko oikeasti multivitamiinin? Lue vastaus!

Kysymys siitä, tarvitseeko ihminen todella monivitamiinia, on jatkuva keskustelun aihe terveyden ja ravitsemuksen alalla. Vaikka tasapainoinen ruokavalio on optimaalisen terveyden perusta, on tilanteita, joissa monivitamiinilisillä voi olla hyödyllinen rooli.

Osta vitamiinit netistä

VerkkokauppaOstoksille

Lisäravinteet, urheiluvaatteet ja varusteet Fitnesstukun laajasta valikoimasta.
Siirry verkkokauppaan

Suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa.
Siirry verkkokauppaan

Apteekkituotteet ja uutuudet kauneuteen ja hyvään oloon. Edullisesti.
Siirry verkkokauppaan

Oman nykysaannin arviointi

Ennen kuin päätät napata parit multivitamiini, on tärkeää arvioida nykyiset ruokailutottumuksesi. Tasapainoinen ruokavalio, jossa on runsaasti erilaisia ravintopitoisia ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita, vähärasvaisia proteiineja ja terveellisiä rasvoja, voi tarjota suurimman osan kehosi tarvitsemista välttämättömistä vitamiineista ja kivennäisaineista. Tietyt tekijät, kuten ruokavaliorajoitukset, allergiat tai tietyt terveysolosuhteet, voivat kuitenkin vaikuttaa kykyysi saada kaikki ravintoaineet pelkästään ruokavaliosta.

Huomioi elintavat

Elintavoillasi, elämänvaiheellasi ja yksilöllisillä terveydellisillä tarpeillasi on merkittävä rooli monivitamiinin tarpeellisuuden määrittämisessä. Yksilöt, joilla on rajoitettu ruokavalio (esim. kasvissyöjät tai vegaanit), voivat hyötyä monivitamiinivalmisteesta varmistaakseen, että he täyttävät ravintotarpeensa. Raskaana olevilla ja imettävillä naisilla sekä yli 50-vuotiailla voi olla lisääntynyt ravintoaineiden tarve, joka voi olla haastavaa tyydyttää pelkällä ruokavaliolla. Lisäksi ihmiset, joilla on tiettyjä ravintoaineiden imeytymiseen vaikuttavia sairauksia, kuten keliakia tai ruoansulatuskanavan häiriöt, voivat tarvita ylimääräisiä lisäravinteita.

Kysymys silti kuuluukin: tarvitsenko multivitamiinia? Melko usein vastaus on tässäkin kohtaa: et tarvitse. Usein multivitamiinit tai monivitamiinit eivät ole parhaassa mahdollisessa muodossaan pillerissä – ja saat tarpeettomia aineita turhaan ja tarpeellisia mahdollisesti taas liian vähän.

No mitä sitten?

Kaikkia monivitamiinivalmisteita ei ole luotu samanarvoisina, ja niiden koostumus voi vaihdella suuresti. Jos päätät ottaa monivitamiinin tai multivitamiinin, etsi sellainen vaihtoehto, joka tarjoaa tasapainoisen yhdistelmän välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita, välttäen liian suuria annoksia.

Parempi tapa olisi kuitenkin ensin ymmärtää mitä ravintoaineita tai vitamiineja kroppasi oikeasti tarvitsee lisää. Tämän jälkeen on helpompaa ja halvempaa yksinkertaisesti ostaa kyseistä ainesta lisäravinteena. Näin vältät esimerkiksi liiallisen kalsiumin saannin tai liiallisen tiettyjen vitamiinien tai mineraalien saamisen.

Yleisiä puutoksia: Magnesium, D-vitamiini, K2-vitamiini, sinkki.

Yhteenveto

Lopuksi, päätös siitä, tarvitsetko todella monivitamiinia, riippuu yksilöllisistä olosuhteistasi, ruokailutottumuksistasi ja terveystavoitteistasi. Tasapainoinen ruokavalio on edelleen hyvän terveyden perusta, mutta tietyt tekijät, kuten ruokavalion rajoitukset ja elämänvaiheet, voivat edellyttää ainakin jonkin vitamiinivalmisteen käyttöä.