Kofeiinin ja kahvin terveysvaikutukset

Kahvin terveysvaikutukset – 9 syytä miksi kahvi & kofeiini on terveellistä

Suomalaiset tunnetaan maailman ahkerimpina kahvin juojina. Päivä ei ala ilman pannullista Juhlamokkaa. Ja iltapäivällä pistetään sumpit pihisemään taas uudestaan.

Mutta onko kahvi terveellistä? Tai tarkemmin, mitkä ovat kofeiinin terveysvaikutukset? Saako kahvista jotain muutakin hyötyjä kuin vain kofeiinia?

Hyvä uutinen on, että tutkimustulokset viittaavat yhä vahvemmin siihen, että kahvi on terveellistä. Me kerromme miksi.

1. Elät pidempään

Okei, aika kova lupaus. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kahvia juovat henkilöt kuolevat vähemmän todennäköisesti sydänkohtaukseen, diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja munuaissairauksiin. Kun riski sairastua on pidempi, potentiaali elää pidempään on parempi.

Lisäksi etenkin tummapaahtoiset kahvit näyttävät vähentävän DNA:n hajoamista – mikä taas suojaa kehoasi syövältä ja kasvaimilta.

2. Pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä

Liittyy suoraan yllä mainittuun elinaikaankin. Kahvin nauttiminen säännöllisesti pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tutkimusten meta-analyysit ovat paljastaneet, että jokainen päivittäinen kuppi tiputtaa riskiä noin 6 %. Tämän terveysvaikutuksen uskotaan johtuvan kahvin kyvystä suojella haiman beta-soluja, jotka tuottavat insuliinia. Lisäksi kahvissa on runsaasti antioksidantteja, jotka voivat parantaa insuliiniherkkyyttä ja vähentää kehon tulehdustiloja.

3. Pienentää sydänsairauksien riskiä

Yksi tai kaksi kuppia päivässä saattaa pienentää sydämen vajaatoiminnan riskiä. Lisäksi muutama tutkimus on osoittanut, että 3-4 päivittäisen kupin nauttiminen voi pienentää sydänkohtauksen riskiä jopa 21 % ja 3-5 kupin nauttiminen päivässä pienentää sydänsairauksien määrää yleisesti jopa 15 %.

4. Pienentää masennuksen riskiä

Aika hyvä terveysvaikutus nykymaailmassa! Jokainen päivittäinen kuppi tiputtaa riskiä jopa 8 %. Mutta montako kuppia tuo riittävästi terveysvaikutuksia ja hyötyjä? No, toisen tutkimuksen mukaan 4 kuppia päivässä vähentää riskiä merkittävästi enemmän kuin 1 kuppi päivässä. Joten ehkä 4 kuppia olisi hyvä?

5. Maksasi kiittää sinua

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvi suojaa maksaa. Mielenkiintoista kyllä, hyödyt ovat selkeitä sekä kofeiinilla että kofeiinittomalla kahvilla. Maksan entsyymitasapaino on kahvinjuojilla todennäköisesti terveellisemmässä jamassa kuin heillä, jotka kahvia eivät juo. On myös osoitettu, että 4 kuppia päivässä vähentää kroonisen maksasairauden riskiä jopa 71 %.

6. Voi auttaa painonhallinnassa

Mielenkiintoista kyllä, yksi kahvin terveysvaikutuksista näyttää olevan vatsan hyvinvointi. Lisäksi kahvin juominen näyttää olevan yhteydessä pienempään rasvaprosenttiin sekä miehillä että naisilla.

7. Pienentää suolistosyövän riskiä

Kahvia juovat henkilöt saavat suolistosyövän keskimäärin 26 % epätodennäköisemmin kuin he, jotka kahvia eivät juo.

8. Tukee aivojen hyvinvointia

Yksi tärkeä terveysvaikutus on Alzheimeria vastaan: kaksi kuppia päivässä voi vähentää riskiä merkittävästi. Kahvi suojaa myös Parkinsonin tautia vastaan. Tämä vaikutus tosin näyttää olevan kofeiinin terveysvaikutus – eli ei välttämättä niinkään kahvin. Lisäksi kofeiinin nauttiminen säännöllisesti näyttää hidastavan Parkinsonin taudin etenemistä. Yleisesti ottaen kahvista on hyötyä aivojen hyvinvoinnille ja se vähentää dementian riskiä.

9. Voi tukea urheilusuoritusta

Kahvin juominen ennen treeniä näyttää parantavan kestävyyttä ja hidastavan väsymistä. Tämä on suureksi osaksi kofeiinin tuoma hyöty. Lisäksi kofeiini voi parantaa voimantuotta lievästi. On kuitenkin huomattava, että kofeiini vaikuttaa ihmisiin eri tavalla.

Yhteenveto

Yleisesti ottaen voidaan todeta että kahvi ja kofeiini näyttää olevan terveellistä. Jos sen kulutus ei mene ihan järjettömyyksiin. Tutkimustulosten perusteella noin 2-4 kuppia päivässä näyttäisi tuovan eniten hyötyjä ja terveysvaikutuksia, mutta jo yhdellä kupilla on positiivisia vaikutuksia. Ei muuta kuin pannu kuumaksi!