Miten kesäkuntoon nopeasti

Kesäkuntoon nopeasti – ehdi rantakuntoon vielä ennen kesää!

Kesä on lähellä. Liian lähellä. Tuntuu siltä, että laihdutus ei etene ollenkaan – tai ainakin olisi syytä aloittaa laihduttaminen. Motivaatiosta on pulaa, mutta kesän retket, aurinkoiset päivät ja ulkomaanmatkat kaikki puhuvat sen puolesta, että kesäkuntoon olisi vielä päästävä! Se onkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä vaikka tarpeita olisi monia, mitään järisyttävän tehokkaita taikakuureja ei ole olemassa.

Mieti omaa tilannettasi. Tuntuvatko alla kuvatut tilanteet tutuilta?

  • Vatsa roikkuu ja peilikuva ei miellytä?
  • Tiedossa on kauniiit kesähäät, mutta morsiuspuku kiristää ja edes korsetti ei auta?
  • Ulkomaanmatka on jo varattu, mutta bikinukunto ei tyydytä omaa silmää?
  • Vatsalihakset ovat kadonneet ihran alle, mutta sikspäkki olisi hyvä rantavaruste naisten hurmaamiseen?
  • Olo on raskas ja haluat keventää?

Nyt riittää! Masentuminen ei ole vaihtoehto, vaan nyt otetaan viimeisten parin kuukauden aikana todellinen tehospurtti kohti kesäkuntoa! Ota alta neuvot vastaan ja kurota kohti parempaa kesävartaloa!

1. Näe itselläsi tuo unelmiesi vartalo!

Lupaukset toimivat vasta, jos osaat itse kuvitella miltä unelmakroppasi näyttää. Sinun pitää kirjata ylös tavoitteesi tarkkaan – ja kuvailla unelmiesi vartalo monipuolisin sanankääntein. Vasta tunnistamalla oman tahtotilasi, voit tavoitella unelmiesi vartaloa!

2. Karsi kaloreita juomista!

Aloita ensin karsimalla ruokavaliostasi kaikki kaloripitoiset juomat. Jo pelkät täysmehut, maidot, sokerilla höystetty kahvi tai tee, limonadit ja alkoholijuomat pitävät sisällään niin paljon kaloreita, että niiden karsiminen pois ruokavaliosta muutamaksi kuukaudeksi laihduttaa huomattavasti.

3. Jätä alkoholi!

Alkoholi ansaitsee oman alakohtansa. Alkoholista tulee pöhö, turhia kaloreita ja iso maha. Oikein käytettynä alkoholi ei ole ollenkaan huonoa tavaraa, mutta jatkuva siidereiden ja oluen kittaaminen on haitallista monella tapaa. Unohda siis alkoholijuomat muutamaksi kuukaudeksi, niin saavutat rantakunnon paljon helpommin.

4. Nauti aamupala joka ikinen päivä!

Useat tutkimukset puhuvat aamupalan nauttimisen puolesta. On totta, että nämä tutkimukset ovat osittain ympäripyöreitä – ja saattaa olla, että jo valmiiksi hyväkuntoiset vain tapaavat nauttia aamupalaa – eikä toisinpäin, että aamupala johtaa parempaan kuntoon. Suosittelemme kuitenkin nauttimaan aamupalan joka ikinen päivä, sillä se antaa hyvän boostin päivään ja antaa energiaa töihin tai kouluun!

5. Vaihda runsashiilariset ruoat vihanneksiin ja kasviksiin!

Vaihda peruna, riisi, pasta ja nuudelit kaaliin, kurkkuun, tomaattiin, salaattiin ja paprikoihin. Täytä itsesi kuidulla ja vitamiineilla, vältä turhaa vaaleaa höttöä.

6. Vältä iltanapostelua!

Illalla tulee TV:n ääressä helposti nautittua satoja ja taas satoja turhia kaloreita. Et oikeasti tarvitse sitä yhtä ruisleivän viipaletta lisää – tai kaipaa sitä jäätelöannosta samalla kun katsot Greyn Anatomiaa. Jätä napostelu pois ja painosi putoaa varmasti!

7. Lisää liikuntaa!

Vaikka laihtuminen on suurimmaksi osaksi kiinni ruokavaliostasi, ei lisäliikunta tee varmasti sinulle pahaa. Treenaa sekä lihaskuntoa että kestävyyttä: Vähintään pari salikertaa viikkoon ja päälle raskasta ja kevyttä aerobista. Kaikki liikunnan lisääminen on kesäkunnon tavoittelussa hyväksi: Ota tavoitteeksi, että liikut vähintään 30-90 minuuttia joka ikinen päivä. Osana päivistä tämä voi tarkoittaa ihan vain reipasta kävelylenkkiä koiran kanssa, toisina kovaa salitreeniä.

8. Vähennä stressiä!

Stressi johtaa lihoamiseen lähes aina. Nuku siis pidempään, rentoudu kunnolla ja unohda työkiireet kotona.

9. Nauti omega-3:ia!

Tämä ei liity pelkästään kesäkuntoon tai rantakuntoon, sillä mielestäni jokaisen meistä pitäisi panostaa enemmän omega-3:sten riittävään saantiin. Jos et syö kalaa vähintään 3-4 kertaa viikossa, tilaa omegoita lisäravinteiden verkkokaupasta. Omega-3:t auttavat laihtumaan, ylläpitämään ja kasvattamaan lihasmassaa, parantamaan muistia, vähentämään sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Lisäksi omegat vähentävät insuliiniresistenssiä ja erilaisia tulehduksia.

Yhteenveto

Tällaisessa pikaisessa rantakuntoon tähtäävässä kuurissa on paljon hyvää ja paljon huonoa. Itse suosittelen täydellistä ruokailutottumusten uudelleenarviointia, sillä pelkkä lyhyt dieetti ei johda terveellisempään loppuelämään. Jos tavoitteenasi on pikainen laihdutus, voidaan antaa kuitenkin seuraavat laajat ohjeistukset.

Sallittuja: Kananrinta, kananmunat, vähärasvainen nauta ja sika, kala, vihannekset, juurekset, jne.
Kiellettyjä: Makeiset, leivokset, kaloripitoiset juomat, suuret määrät riisiä, perunaa, nuudelia tai pastaa, jne.

Ymmärrämme tietysti, että tapoja ja tottumuksia on vaikea mennä muuttamaan tuosta vain, mutta ota askel kerrallaan oikeaan suuntaan. Jätä ensin makeat juomat pois – ja nauti vettä aiempaa enemmän. Vähennä hiilihydraattien määrää: Ota lautasellesi vaikka vain yksi peruna sen aikaisemman kahden tai kolmen sijasta. Aloita täyttämällä lautanen salaatilla ja proteiininlähteellä, jolloin tilaa hiilareille jää vähemmän.

Toivottavasti saitte edes jotain lisävinkkejä rantakunnon ja kesäkunnon tavoitteluun!