Parran kasvatus

Parran kasvatus: 7+1 vinkkiä miten kasvattaa parta nopeammin

Parran kasvattaminen ei ole niin yksinkertaista mitä sitä voisi ajatella. Ainakaan kaikille meistä. Toki on niitäkin onnekkaita, joille parta kasvaa tasaisesti ja kauniisti ilman sen suurempi hoitotoimenpiteitä. Emme kuitenkaan kaikki ole näin onnekkaita, vaan osalla miehistä parran kasvatus vaatii oikeasti työtä.

Periaatteessa: ”jos haluat kasvattaa parran, kasvata parta”.

Käytännössä? Paljon monimutkaisempaa.

1. Stimuloi kasvua ajamalla

Kyllä! Maksimoidaksesi parran kasvun, kannattaa ennen kasvatusyritystä ajaa haituvat pois joka ikinen päivä. Näin stimuloit karvan kasvua ja lopputuloksena on täyteläisempi puska.

Jotkut väittävät tämän vinkin olevan vain pelkkä urbaani legenda. Saattaa olla niinkin, mutta suosittelemme silti kokeilemaan.

2. Valitse päivät oikein

Alkuvaiheessa naamavärkkisi saattaa näyttää samalta kuin kodittomalla kadunmiehellä. Nimittäin välivaihe pienen tyngän ja kunnon karvoituksen välillä usein näyttää huolittelemattomalta. Siksi saatat haluta, että tämä vaihe osuu esimerkiksi kesä- tai joululomasi kohdalle.

3. Poista kuollut iho

Kun parta alkaa pikkuhiljaa kasvaa, käytä kuorinta-ainetta koko kasvoille ja poista kuollut iho karvoituksesi alta. Tee tämä kerran viikossa. Näin et saa partaasi ”hilsettä” ja ihosi pysyy terveenä.

4. Pese partasi

Puhdas parta on täyteläisempi parta. Aivan kuten hiukset, tulee naamakarvatkin pestä. Suosittelemme hankkimaan erillisen partapesuaineen ja -hoitoaineen, joilla pidät partakarvasi pehmeinä ja puhtaina. On tärkeää, että itse tiedät milloin karvasi ovat liian kuivat tai öljyiset; ja käytät hoitoaineita sen mukaisesti.

5. Syö terveellisesti

Parran kasvatus on loppujen lopuksi hormooneista kiinni. Etenkin testosteroni ja DHT vaikuttavat parran kasvun nopeuteen. Tavallisesti miehet, joilla on korkeammat testosteronitasot, myös kasvattavat enemmän naamakarvoitusta. Tietysti tärkeää on pitää itsensä henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa esimerkiksi kuntosalitreenillä. Alta löydät lisäksi ruoka-aineita, jotka tukevat partasi kasvua:

  • Kananmunat – runsaasti proteiinia ja biotiinia, jonka on todettu vahvistavan karvoja ja karvankasvua. Lisäksi munissa on mm. rautaa, kalsiumia ja sinkkiä, joita tarvitaan myös testosteronintuotantoon.
  • Pinaatti – Kalsium, rauta, magnesium, kalium ja runsaasti proteiinia. Pinaatti on todellista terveysruokaa, joka tukee parran kasvatusta!
  • Bataatti – bataatissa on runsaasti betakaroteenia, jonka on todettu tukevan parran solujen kasvua. Betakaroteeni muuttuu A-vitamiiniksi, joka lisää solukasvua parrassasi.
  • Kaneli – lisää hapen virtausta karvatuppeihin. Käytä vähän kanelia esimerkiksi jugurtin, skyrin tai jälkiruokien seassa.
  • Maksa – sisältää runsaasti rautaa ja biotiinia.

6. Käytä partakampaa

Jos olet maksimoinut parran kasvusi yllä mainituilla vinkeillä ja siitä silti tulee laikukas, on yksi vaihtoehto käyttää partakampaa aktiivisesti. Partakarvat kasvavat eri suuntiin ja usein kampaamaton naama voikin näyttää siltä kuin olisit juuri herännyt päiväunilta. Kampaa siis karvojasi, jotta ne soljuvat naamallasi juohevasti – ja samalla partasi näyttää selvästi täydemmältä.

7. Älä koskettele naamaasi

Aamun kampaussession ja mahdollisten pesuhetkien lisäksi partamies ei koske karvoitukseensa. Vaikka karvoilla leikkiminen onkin hauskaa, aiheuttaa näpräily vain pelkkää tuhoa. Mitä enemmän näpräät, sitä vähemmän karva kasvaa ja sitä laikukkaampi on lopputulos. Kokeile olla koskettamatta naamaasi kuukauden ajan ja yllätyt lopputuloksesta!

+1 Lopeta peiliin tuijottaminen

Mitä enemmän aikaa käytät peilin edessä, sitä enemmän löydät parrastasi parantamisen varaa. Yksikään parta ei ole täydellinen – ja mies on aina itse kovin kriitikkonsa. Unohda siis jatkuva peiliin tuijottaminen. Kyllä se parta siitä kasvaa pikkuhiljaa ja täyteläistyy. Pidä siitä huolta ja anna sille aikaa.