Schwazbeinin dieetti

Schwarzbeinin dieetti – ohjeet ruokavalioon

Schwarzbeinin dieetti eli oikeastaan tarkemmin ottaen viisi periaatetta syntyivät tohtori Diana Schwarzbeinin toimesta yhdessä Nancy Devillen kanssa. Dieetin äiti, joka on metaboliaan erikoistunut tohtori, on tutkinut paljon muun muassa diabetestä. Ruokavalio on pitkällisen, yli 10 vuotta kestäneen, tutkimuksen tulos. Tarkoituksena on syödä terveellisesti, nauttia lähinnä prosessoimattomia ruokia ja pysyä erossa erilaisista stimulanteista kuten alkoholista, kahvista ja muista vastaavista.

Pikakatsaus:

  • Paljon proteiinia, paljon rasvaa
  • Prosessoidut hiilihydraatit kiellettyjä (+ muut korkean GI:n ruoat)
  • Väitteiden mukaan tasapainottaa hormoonitasoja
  • Valikoit ruokia joita voisit periaatteessa joko kerätä, poimia, kalastaa, metsästää tai lypsää

Kaiken takana on ajatus siitä, että vähäisellä hiilihydraatilla kontrolloidaan insuliinitasoja. Kun hormonit tasapainottuvat, vähenee erilaiset ruoka-aineiden himot ja metabolismi paranee. Ruokavalion lisäksi suositellaan runsasta liikuntaa, joka auttaa tasapainottamaan hormonitasoja.

Vastaavasti serotoniinitasoja pyritään tasoittamaan pysymällä erossa alkoholista, kofeiinista, suklaasta, sokerista ja pitkälle jalostetuista hiilareista. Schwarzbeinin mukaan proteiinia ja hyviä rasvoja ei voida syökää liikaa, sillä vain hiilarit nostavat insuliinitasoja nopeasti.

Itse dieetissä on periaatteessa kaksi osaa, jotka ovat nimeltään “parantuminen” ja “ylläpito” (vapaa käännös englannista).

Esimerkki päivästä Schwarzbeinin ruokavaliolla

Aamupala: Syö runsaasti kananmunaa ja nitraatittomia makkaroita. Voit myös lisätä joukkoon hieman tomaattia, kermaa ja voita. Voit syödä myös noin 2/3 kupillista kaurahiutaleita.

Välipala: Napostele noin 1/4 kupillista auringonkukansiemeniä.

Lounas: Syö mahtava lohisalaatti, grillattua kanaa tai nitraatitonta pekonia ja kovaksi keitetty kananmuna. Lisukkeeksi suositellaan tomaattia ja vihreää salaattia. Käytä päällä oliiviöljyä tai etikkaöljyä maun lisäämiseksi. Kuorruta kaikki vielä juustolla. Jälkiruoaksi voit syödä maukkaan pienen omenan.

Välipala: Napostele hieman manteleita. Jos sinulle jää nälkä, syö hieman juustoa.

Päivällinen: Vedä oikein kunnolla voilla maustettua tummaa riisiä ja porsasta yllin kyllin. Lisää sekaan hieman vihreää salaattia, tomaattia, kurkkua ja etikkaöljyä tai oliiviöljyä mausteeksi.

Yhteenveto

Hiilihydraattien rajoittaminen on tämänkin dieetin takana. Aivan kuten vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa yleensäkin, myös Schwarzbeinin dieetissä keskitytään syömään hyviä rasvoja ja runsaasti proteiinia.

Mikäli et liiku päivittäin, voit nauttia korkeintaa 15 grammaa hiilihydraattia ateriaa tai välipalaa kohden. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän saat nauttia hiilareita.

Lue lisää aiheesta osoitteessa www.schwarzbeinprinciple.com.