TUDCA terveysvaikutukset ja haitat

TUDCA – hyödyt, haitat ja annostus

TUDCA (Tauroursodeoxycholic acid) on vesiliukoinen sappihappo, joka on viime aikoina alkanut saada yhä enemmän kiinnostusta osakseen. Tässä artikkelissa keskustelemme siitä, mitä TUDCA on, sen mahdollisia terveysvaikutuksia ja haittavaikutuksia.

HUOMAA: TUDCA ei ole ilmeisesti Suomessa vielä hyväksytty ainakaan ravinnelisänä. Näyttää siltä, että sitä ei myydä missään. Emme tiedä tarkemmin sen tämän hetken lakiteknisestä statuksesta, mutta tästä johtuen, emme suosittele sinua tilaamaan ainetta vielä mistään. Tämä artikkeli kertoo yleisiä asioita TUDCA:sta eikä sitä tule ymmärtää kehotuksena ostaa tai käyttää TUDCA-lisäravinteita.

Mitä tai mikä on TUDCA?

TUDCA on sappihappo, jota elimistö tuottaa luonnollisesti ja jota voidaan myös syntetisoida käytettäväksi ravintolisänä. Sillä uskotaan olevan antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja se voi tutkimusten mukaan auttaa suojaamaan maksavaurioilta ja tukemaan tervettä kolesterolitasoa.

TUDCA:n mahdolliset hyödyt

Muistathan, että TUDCA on yhä melko uusi kiinnostuksen kohde ja sitä ei ole tutkittu laajalti. Siksi hyödyt ja haittavaikutukset voivat olla vielä epäselviä. Tutkimusten perusteella TUDCA:lla saattaa kuitenkin olla seuraavia terveysvaikutuksia.

  • Maksan terveyden ja toiminnan tukeminen: TUDCA:n on tutkimuksissa osoitettu suojaavan maksavaurioilta ja se saattaa jopa edistää maksasolujen uusiutumista. Se näyttäisi olevan myös tehokas kolestaasin hoidossa (käytössä jo sairaaloissa osassa maailmaa).
  • Kolesterolin alentaminen: Joidenkin tutkimusten mukaan TUDCA voi auttaa alentamaan LDL-kolesterolitasoja ja parantamaan yleistä lipidiprofiilia. Kuitenkin tulokset ovat vasta alustavia.
  • Insuliiniresistenssi ja diabetes: Näyttäisi siltä, että TUDCA voi auttaa myös diabeteksen ja insuliiniresistenssin hoidossa. Tutkimuksia ei ole kuitenkaan vielä tehty riittävästi tämän varmentamiseksi. Tämän uskotaan johtuvan TUDCA:n vaikutuksesta vähentää solulimakalvoston (endoplasminen retikulum) stressiä.
  • Aivojen terveyden tukeminen: TUDCA:lla voi olla hermostoa suojaavia ominaisuuksia ja se voi auttaa parantamaan kognitiivista toimintaa. Sitä on tutkittu mahdollisena hoitona neurodegeneratiivisille sairauksille, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin taudille. Jälleen kerran, tutkimuksia tarvitaan lisää, jotta vaikutukset voidaan varmentaa.

TUDCA annostus ja käyttö

TUDCA on saatavana lisäravinteena, yleensä kapselina tai jauheena. Suositeltu annostus voi vaihdella tietyn tuotteen ja yksilön tavoitteiden ja tarpeiden mukaan vielä melko suurestikin. Näyttää siltä, että yleisin annostus on noin 500-600 mg per annos. On tärkeää noudattaa etiketissä olevia ohjeita ja neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen uuden lisäravinteen aloittamista. Yleisesti näyttää siltä, että tällä hetkellä käyttö on suositeltavaa ruokailun yhteydessä.

Mahdolliset haitat ja riskit

Vaikka TUDCAa pidetään yleensä turvallisena useimmille ihmisille ohjeiden mukaan otettuna, on olemassa joitakin mahdollisia sivuvaikutuksia ja riskejä, jotka on syytä tietää. Näitä voivat olla:

  • Ruoansulatushäiriöt, kuten ripuli tai vatsakipu
  • Yhteisvaikutukset tiettyjen lääkkeiden tai lisäravinteiden kanssa
  • Allergiset reaktiot tai muut haittavaikutukset

Yhteenveto

TUDCA on mielenkiintoinen tuttavuus, joka saattaa tulevaisuudessa hyvinkin tarjota paljon hyötyjä ja terveysvaikutuksia lisäravinteena. Tällä hetkellä TUDCA ei kuitenkaan ole Suomessa saatavilla lisäravinteena. Emme suosittele myöskään sinua tilaamaan tuotteita ulkomailta, sillä emme ole varmoja mikä TUDCA:n status on virallisesti esim. Fimean listoilla.

Lue lisää sivustolta Examine.com/supplements/tudca.