Onko kiinalainen tai thai ruoka epäterveellistä

Onko thai-ruoka tai kiinalainen epäterveellistä ja aina huono valinta?

Aina ei vain jaksa tai ehdi tehdä eväitä töihin. Vaikka usein valintana kotikutoinen salaatti on edullisempaa kuin noutopöydästä tai salaattibaarista haettavat annokset, on joskus turvauduttava myös lounasravintoloiden tarjontaan. Valintojen maailma on laaja, mutta myös terveellistä noutoruokaa on olemassa.

Thai-ruoka

Thairuoka on nopeasti noussut suomalaistenkin lounastajien tietoisuuteen ravintoloiden levitessä ympäri maatamme. Kyse ei ole kuitenkaan mistään pikaruoasta, vaikka annoksen saakin nopeasti nokkansa alle.

Thai ravintolasta saat terveellisen lounaan.

Perinteiseen thaimaalaiseen ruokaan käytetään aineksina muun muassa kananmunaa, papuja, chiliä, nuudeleita ja erilaisia lihoja kuten kanaa ja porsasta. Raaka-aineissa suositaan tuoreutta ja mausteita käytetään runsaasti. Tyypillisiä mausteita ovat mm. korianteri, soija, basilika, lime, inkivääri, chili, erilaiset curryt ja valkosipuli.

Thaimaalainen ravintola on terveellisempi valinta kuin lisäaineilla täyteen pumpatun valmisannoksen nauttiminen omalla työpisteellä. Kun valitset annoksesi oikein, on thai jopa varsin terveellinen valinta.

Kiinalainen ruoka

Kiinalainen ruoka on perinteisesti valmistettuna erittäin terveellistä. Ruoan terveellisyyttä edistää muun muassa lihan ja riisin tasapaino ja kasvisten runsas käyttö. Perinteisesti kiinalaisessa ruoassa on myös paljon kalaa, joka sydämelle ja lihaksille terveellinen rasvan ja proteiinin lähde.

Vastaavasti ruoanvalmistukseen ei käytetä prosessoitua tai tyydyttynyttä rasvaa – toisin kuin esimerkiksi monissa pikaruokaloiden tarjoamissa annoksissa. Vastaavasti annoksissa käytetään terveyttä edistäviä iätmaisia mausteita kuten curryä, chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. Valkosipuli lisää aineenvaihduntaa ja lämmittää. Vastaavasti inkiväärin uskotaan auttavan nivelvaivoihin sekä lievittävän kiputiloja.

Toki on selvää, että lounasravintoloina toimivat kiinalaiset eivät välttämättä valmista ruokaa perinteisten arvojen mukaan, vaan lisäävät suomalaiseen makuun sopivasti rasvaa ja suolaa. Kiinalainen ruoka on kuitenkin lähes aina (friteerattuja annoksia lukuun ottamatta) parempi vaihtoehto kuin hampurailest tai iso annos ranskalaisia.

Hyviä valintoja ovat mm. kana, härkä ja ankka chili- tai valkosipulikastikkeessa. Lounaalla sichuanin alueen tapaan maustettua ruoka-annosta kannattaa herkkänahkaisimpien välttää, sillä ne ovat polttavan tulisia.