Pyöräilyreitit Suomessa

Pyöräilyreitit Suomessa – katso TOP 4

Suomessa pyöräily tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia upeiden maisemien, hiljaisten teiden ja selkeiden pyöräreittien ansiosta. Tässä artikkelissa sukellamme syvälle Suomen parhaiden pyöräilyreittien maailmaan, jotka vievät pyöräilijän unohtumattomille seikkailuille luonnonkauniissa ympäristössä.

1. Pyhäjärven reitti, Tampere

Lähde seikkailemaan Pyhäjärven reitille Tampereella. Reitti on pituudella reilut 30 kilometriä, kiertäen Pyhäjärven pohjoisrantaa Tampereen eteläpuolella ja ylittäen samalla Tampereen, Nokian ja Pirkkalan kuntarajat. Reitin polkemiseen kuluu rentoonkin tahtiin vain muutama tunti, ja kovakuntoisella maantiepyörällä saatat selvitä matkasta jopa tunnissa. Tämä reitti on ihanteellinen päiväreissu vaikkapa turistille, ja voit halutessasi jopa lisätä Tampereen rautatieaseman reitin varrelle, mikä tuo matkaasi lisää pituutta alle kolme kilometriä. Jos suunnittelet pidempää pyöräretkeä Pirkanmaan vesistömaisemissa, löytyy alueelta 15 eri pituista tunnettua pyöräilyreittiä, jotka ovat pituudeltaan noin 30–340 km.

Vaikka Pyhäjärven pyöräilyreitti on maltillisen mittainen, maisemista ei tarvitse tinkiä. Tahmelassa voit ihailla Pispalanharjua viehättävine taloineen, Pyynikillä voit piipahtaa näköalatornissa nauttimassa munkkikahvit, ja Hatanpään arboretum tarjoaa silmänruokaa upeiden puiden, pensaiden ja kukkien muodossa. Reitti kulkee suurimmaksi osaksi rantojen tuntumassa, antaen mahdollisuuden nauttia upeista järvimaisemista koko matkan ajan. Palveluita löytyy pyöräreitin varrelta helposti, sillä lähistöltä löytyy käytännössä koko matkan ajan kahviloita, ravintoloita ja kauppoja.

Lyhyen pituutensa vuoksi Pyhäjärven maisemareitti sopii erinomaisesti myös perheille. Voit pysähtyä matkan varrella lepuuttamaan jalkojasi jossain reitin monista kahviloista tai ravintoloista. Älä huolehdi pyörän valinnasta, sillä 30 kilometrin matka sujuu melko vaivatta millä vain välineellä. Kapearenkaisella maantiepyörällä kannattaa tosin välttää sorateitä ja suosia asfalttipintoja, mutta tämä ei merkittävästi lisää matkan vaivannäköä.

2. Kukastunturin reitti, Ylläs

Kukastunturin reitti tarjoaa pyöräilijälle upeat maisemat ja mahtavaa kuntoilua. Pyöräilyreitti lähtee liikkeelle Äkäshotellilta ja kulkee mäntymetsän läpi Hormistönjänkän pitkoksille, jotka voit halutessasi taluttaa. Tämän jälkeen polku kulkee osittain kivikkoisena halki vanhojen metsien Hangaskurun kodalle, jossa voit sytyttää tulet ja grillata makkaraa samalle ihaillen Kesänkitunturin kauneutta aapasuon takana.

Nousu Kukastunturille alkaa Kotamajan erämaakahvilalta. Aluksi nousu on jyrkkä, mutta lähestyttäessä huippua se loiventuu, ja ympäröivä tunturimaisema avautuu hitaasti. Paljakalla riekonmarjat ja jäkäläpintaiset kivet tarjoavat pientä kauneuden ilotulitusta.

Kukastunturin avaralta laelta avautuu upea näkymä, jossa voit tähystää kauas. Ympärilläsi kohoavat Ylläksen kuusi muuta tunturia. Täällä ihminen tuntee itsensä vapaaksi. Ikivanhat männiköt ja luppokuusikot hallitsevat maisemaa. Voit kuvitella, miten keskiyön aurinko näyttää lumoavalta täältä katsottuna.

Loppumatkalla voit nauttia ansaitsemistasi laskumetreistä. Soratie kulkee alas huipulta Äkäslompolon kylään asti, tarjoten reissun helpoimman osuuden pyöräilymatkastasi.

3. Saariston pieni rengastie

Saariston pieni rengastie tarjoaa ainutlaatuisen seikkailun aktiiviselle matkailijalle, joka haluaa kokea Suomen upean saariston kauneuden. Tämä ainutlaatuinen saaristo kutsuu hidastamaan tahtia ja nauttimaan merellisestä tunnelmasta. Pieni Rengastie on ihanteellinen tapa tutustua läheltä saariston kauneuteen, merituulen tuoksuihin ja auringon säteiden lämpöön.

Reitti on hieman yli 100 kilometriä pitkä, ja sen voi kiertää molempiin suuntiin. Esimerkiksi reitti Naantalista Seilin saaren kautta Nauvoon ja Turun halki tarjoaa ikimuistoisen matkan, joka päättyy takaisin Naantaliin.

Matkan varrella voit pysähtyä herkuttelemaan esimerkiksi Naantalin Vanhassakaupungissa. Tarjolla on esimerkiksi pizzaa, meren herkkuja ja tietysti olutta. Vaikka Saariston Rengastien koko matka on noin 250 kilometriä, pienempi versio tarjoaa sekin monella tapaa hengästyttävän elämyksen, joka tiivistää saariston kulttuurin ja kauneuden viikonloppumatkaan.

Ui, istu jäätelölle, ota päiväunet merituulen hellässä huomassa. Tätä on Saariston Pieni Rengastie pyörällä parhaimmillaan.

4. Saimaan saaristoreitti

Saimaan saaristoreitti johdattaa pyöräilijän Saimaan upeisiin saaristomaisemiin kulkien Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän halki. Kyseessä on perinteinen ja suosittu pyöräilyreitti eteläisen Saimaan alueella. Reitin pituus on noin 156 kilometriä. Reitin varrella voit tutustua Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien nähtävyyksiin sekä viehättäviin kirkonkyliin, kuten Taipalsaareen, Ruokolahteen ja Joutsenoon.

Saimaan saaristoreitti tarjoaa runsaasti nähtävää. Reitin polkemiseen kannattaakin varata useampi päivä. Alueella on useita Saimaa UNESCO Global Geopark -kohteita, jotka tarjoavat kiinnostavia geologisia nähtävyyksiä – tutustut tietysti mm. mannerjään muovaamiin suuriin reunamuodostumiin, Salpausselkiin. Ensimmäinen Salpausselkä näkyy Imatralta Lappeenrantaan suuntautuvalla osuudella, kun taas Toinen Salpausselkä tulee eteen Kyläniemessä.

Reitti on pääosin päällystettyä tietä. Muutamat soratiepätkät nekin luonnistuvat aivan tavallisella pyörällä. Sarviniemen ja Kyläniemen väliselle vesistön ylitykselle Rasti-lautalla tarvitaan liput, joten tämä on syytä huomioida ennen matkaan lähtöä. Liput tulee ostaa etukäteen.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu sivustolla Sähköpyöräily.com