Parhaat superfoodit eli superruokaa

Superfoodit: 10 parasta superruokaa optimaaliseen terveyteen

Vaikka ei ole olemassa yhtä ”maagista” ruokaa, joka voisi tarjota kaikki kehomme tarvitsemat ravintoaineet optimaalisina palasina, on tiettyjä ruokia, jotka erottuvat joukosta positiivisesti. Näitä kutsutaan usein superfood tai superruoka-nimellä. Me listasimme 10 parasta superruokaa optimaaliseen terveyteen.

Osta superfoodit netistä

VerkkokauppaOstoksille

Lisäravinteet, urheiluvaatteet ja varusteet Fitnesstukun laajasta valikoimasta.
Siirry verkkokauppaan

Suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa.
Siirry verkkokauppaan

Apteekkituotteet ja uutuudet kauneuteen ja hyvään oloon. Edullisesti.
Siirry verkkokauppaan

1. Mustikat

Suomalaset, juhlikaa! Kotimaiset mustikat ovat täynnä antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan solujamme vaurioilta ja vähentämään tulehdusta kehossa. Ne ovat myös hyvä kuidun ja C-vitamiinin lähde. Lisää kourallinen tuoreita tai pakastettuja mustikoita aamulla smoothieen tai kaurapuuroon tai nauti niistä välipalana kreikkalaisen jogurtin kanssa.

2. Lohi

Lohi on oikea superfood! Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka on yhdistetty alentuneeseen sydänsairauksien ja muiden kroonisten sairauksien riskiin. Lohi on myös hyvä proteiinin ja D-vitamiinin lähde. Kokeile kesällä lohen grillausta tai paista lohifileet saadaksesi terveellisen ja herkullisen illallisen. Suomalaisittain toki myös uunilohi ja lohikeitto ovat terveellisiä valintoja.

3. Vihreät kasvikset

Lehtikaali ja pinaatti ovat täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, kalsiumia ja K-vitamiinia. Ne ovat myös hyvä kuidun ja antioksidanttien lähde. Kokeile lisätä kourallinen vihreitä kasviksia smoothieen tai salaattiin tai kuullota niitä valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa maukkaaksi lisukkeeksi.

4. Avokado

Avokado sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja, kuitua ja kaliumia. Se on myös hyvä E-vitamiinin ja muiden antioksidanttien lähde. Kokeile lisätä viipaloitua avokadoa voileivälle tai salaattiin tai soseuta se valkosipulin ja limetin mehun kanssa maukasta guacamolea varten.

5. Kvinoa

Kvinoa on gluteeniton vilja, joka sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua. Se on myös hyvä raudan ja magnesiumin lähde. Kokeile käyttää kvinoaa salaatissa tai sekoita siitä kasvisten ja proteiinien kanssa maukas ja ravitseva bowl.

6. Mantelit

Mantelit ovat hyvä terveellisten rasvojen, proteiinien ja kuidun lähde. Ne sisältävät myös runsaasti E-vitamiinia ja muita antioksidantteja. Kokeile välipalana kourallinen manteleita tai lisää hienonnettuja manteleita kaurapuuroon tai jogurttiin saadaksesi rapeaa ja ravitsevaa tehoa päivään.

7. Bataatit

Bataatit ovat täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita, mukaan lukien A-vitamiini, C-vitamiini ja kalium. Ne ovat myös hyvä kuidun lähde. Kokeile paahtaa bataattilohkoja oliiviöljyn ja yrttien kanssa uunissa tai tee herkullinen bataattimuusi lisukkeeksi keitetyistä bataateista.

8. Fermentoidut ruoat

Fermentoidut ruoat, kuten kefir, kimchi ja hapankaali, sisältävät runsaasti probiootteja, jotka auttavat edistämään tervettä suoliston mikrobiomia. Ne ovat myös hyvä proteiinin ja muiden ravintoaineiden lähde. Kokeile lisätä aterioihin fermentoituja ruokia tai nauti välipalana kefiiri-annos.

9. Marjat

Mustikan lisäksi muutkin marjat, kuten mansikat, vadelmat ja lakat, ovat täynnä antioksidantteja ja muita ravintoaineita. Ne ovat myös hyvä kuidun lähde. Kokeile lisätä marjoja kaurapuuroon tai jogurttiin tai nauti niitä suoraan maasta herkullisena välipalana.

10. Tumma suklaa

Tumma suklaa sisältää runsaasti antioksidantteja ja muita ravintoaineita, mukaan lukien magnesiumia ja rautaa. Tutkimusten mukaan se myös alentaa sydänsairauksien riskiä ja parantaa aivotoimintaan. Kokeile nauttia pieni pala tummaa suklaata terveellisenä jälkiruokana.

Kun sisällytät nämä 10 superruokaa ruokavalioosi, voit saavuttaa vaikka mitä terveyshyötyjä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että terveellisessä ruokavaliossa on kyse tasapainosta ja monipuolisuudesta. Pyri syömään erilaisia ruokia kaikista ruokaryhmistä ja vältä liian prosessoituja tai pitkälle jalostettuja elintarvikkeita