Mitä tehdä kotona

Mitä tehdä kotona? 10 aktiviteettia & tekemistä

Koronavirus tuli ja oikeastaan monen mielestä jo menikin. Moni on kuitenkin päättänyt jäädä kotiin ja tehdä etätöitä. Hybridimallista on tulossa normaalia. Etätyöt ja kotona oleskelu kuitenkin voivat jossain kohtaa tuntua pitkästyttäviltä ja jotakin hauskaa tekemistä olisi kiva keksiä. Mutta mitä kotona voi tehdä? Me keräsimme listaan muutaman vaihtoehdon.

1. Netflix

Tottakai se ykkösjuttu on Netflix ja muut streamauspalvelut kuten HBO Max, C-More, Katsomo, Ruutu ja Yle Areena.

Aloita uusi sarja tai katso elokuvia. Nappaa kaapista popkornia ja nautiskele. Ole vain. Pötköttele. Jätä aivot narikkaan ja stressi töihin (vaikka tekisitkin etätöitä).

Suosituksia: The Last of Us (HBO), Better Call Saul (Netflix), Killing Eve (HBO), Sinkkuelämää (HBO), Altered Carbon (Netflix), Luottomiehet (Yle Areena), Modernit Miehet (Yle Areena), You (Netflix), Narcos (Netflix), The Witcher (Netflix), BoJack Horseman (Netflix), Game of Thrones (HBO), Chernobyl (HBO), Love Island (Katsomo / C-more)

2. Kahvakuulalla jumppaaminen

Kun punttisalille ei aina jaksa lähteä, voi kotona keksiä jotakin korvaavaa tekemistä. Kahvakuula on tehokas treenikaveri. Jos kahvakuulaa ei löydy, voit kehittää erilaisia kuntopiirejä itse. Askelkyykyt, jalkakyykyt, punnerrukset, vatsat (rutistukset, istumaannousut) ja monet muut liikeet onnistuvat kotioloissa ilman painoja.

3. Saunominen

Kyllä saunominen on kivaa! Pari kertaa viikossa saunominen tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Ja samalla siihen tuhraantuu helposti se tunti pari. Saunan yhteydessä on mukavaa tehdä vaikkapa kasvohoito itselle tai laittaa jalkakylpy valmiiksi.

4. Korttipelit ja lautapelit

Viissatanen, pokeri, Uno ja vaikka pasianssi. Scrabble, Kimble, Monopoli. Unohda elektroniset laitteet ja ainainen kännykän ruudun tuijottaminen. Nyt on aika ottaa perinteiset pelikortit ja lautapelit esille. Pelaa lapsiasi tai puoliosasi vastaan ja katso kuka voittaa!

5. Leipominen

Leipominen on hauskaa puuhaa. Näpsäkkä leipuri tekee yksinkertaisistakin aineista esimerkiksi pullaa, sämpylöitä tai vaikka maukkaan juustokakun. Vain taivas on rajana – ja tietysti kaappien sisältö. Muista kirjoittaa ainesosat tarkkaan ylös ennen seuraavaa kauppareissua.

6. Lukeminen

Meillä jokaisella on kaapeissa kirjoja, joita olemme aikoneet lukea, mutta emme ikinä ole vain saaneet aikaiseksi aloittaa. Nyt on se hetki, kun nämä kirjat kaivetaan naftaliinista ja luetaan läpi! Hyvän kirjan parissa vierähtää helposti tovi jos toinenkin ja samalla sitä saattaa jopa oppia jotakin (vähän kirjasta riippuen).

Aloita vaikkapa se legendaarinen Sinuhe. Siinä menee kyllä koko kuukausi.

7. Äänikirjat

Mikäs sen rentouttavampaa kuin laittaa kuulokkeet korviin ja ottaa hyvä makuuasento sängyssä tai sohvalla. Keitä viereen vaikka kupillinen teetä ja uppoudu fantasiamaailmaan ja sulje itsesi edes hetkeksi pois tämän maailman kauheuksilta.

Äänikirjoja ostat ja lataat edullisesti esimerkiksi Elisa Kirja -palvelusta.

8. Siivous

Puhtaus on puoli ruokaa! Siivous on sekä hyvää tekemistä kotona että tapa pitää huolta hygieniasta ja vähentää tautien leviämistä. Kun neljän seinän sisällä vietetään pitkiä aikoja putkeen – jopa monta päivää, viikkoa tai kuukautta – on viihtyisyys myös tärkeää.

Pyyhi siis pölyt, pese keittiön tasot, pyykkää vaatteet ja lakanat, imuroi, kuuraa sauna ja pese lattiat. Kuluta aikaa jynssäämällä nekin pienet kolot, joihin ei normaalisti tule koskettua viikkosiivouksen aikana. Siirrä sohvat ja käännä petauspatjat. Siihen sitä aikaa kuluu!

9. Musisointi

Jos nurkista löytyy mikä tahansa soitin, nyt on oivallinen aika hioa taitoja kuntoon. Toki soittopuuhissa pitää muistaa ottaa naapurit huomioon, etenkin kerrostalossa. Joten rumpusetti kannattaa jättää rauhaan ainakin työaikoina ja myöhään iltasella. Kitaraa ja koskettimia tai pianoa sen sijaan voi soitella hiljakseen pitkin päivää rivitalossa ja kerrostalossakin ilman häiriötä naapureille.

Hioa siis taitojasi tai opettele kokonaan uusi soitin! Minäkin olen aina halunnut osata soittaa kitaraa, mutta ikinä en ole ottanut riittävästi aikaa opetteluun.

10. Nettipelien pelaaminen

Moni verkossa pelattava peli kuten Counter-Strike, League of Legends ja Fortnite ovat nähneet pelaajamääriensä kasvavan. Ihmiset viettävät nyt enemmän aikaa kotona ja hakeutuvat pelien pariin. Mikset siis sinäkin? Esimerkiksi Counter-Strike on ilmainen ja sen voi ladata Steam-alustalta. Se pyörii vähän vanhemmillakin koneilla, joten et tarvitse uusimpia näytönohjaimia kasuaaliin pelaamiseen.

Pelaa kavereidesi kanssa niin saat samalla hieman sosiaalista kanssakäymistä päivääsi!

Seuraa myös alustojen kuten Steamin tarjouksia ja ilmaispelien tilannetta. Moni verkkopalvelu tarjoaa nyt tukensa ja ilmaista pelattavaa käyttäjilleen koronan takia.

Tässä meidän vinkkimme mitä tehdä kotona. Tekemistä kyllä riittää. Mitä aktiviteetteja sinä olet keksinyt?