Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja alkoholi

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja alkoholi

Usein kuulee väitteitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio ja alkoholi eivät sovi yhteen. Me päätimme ottaa asiasta tarkemmin selvää ja nyt olemme tulleet jakamaan tietomme teidän kanssanne. Lue siis artikkeli loppuun ja opi miten vhh ja alkoholi sopivat yhteen!

Yleisesti ottaen alkoholin nauttiminen saattaa hidastaa laihtumista. Ensinnäkin, alkoholilla on tapana kerätä kroppaan nesteitä ja sekoittaa aineenvaihduntaasi. Toisekseen, suuret määrät alkoholia vaikuttavat negatiivisesti mm. hormonituotantoon.

Sananen viineistä

Punaviinit – sisältävät vähän hiilihydraatteja, mutta todella runsaasti hyviä ainesosia kuten antioksidantteja. Kohtuukuivassa punaviinissa on noin 0,5 grammaa hiilareita sadassa millissä.

Valkoviinit – sisältävät runsaammin hiilareita. Jos haluat valkkaria juoda, valitse todella kuiva vaihtoehto (nämä ovat parhaimmillaan yhtä vähähiilihydraattisia kuin punaviinitkin). Makeat valkoviinit ovat sokerilla makeutettuja. Valkoviini ei sisällä niitä terveellisiä ainesosia, joiden takia punaviini on jopa terveellistä. Valkoviinia voi oman maun mukaan myös sekoittaa vichyyn tai Sprite Zeroon.

Kuohuviinit – näihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin valkoviineissä. Kuivat kuohuviinit ovat siis tavallaan sallittuja, aika ajoin nautittuna, mutta makeat ja puolimakeat kannattaa jättää Alkon hyllylle seisomaan.

Vähähiilihydraattiset drinkit ja oluet?

Tavallinen keskiolut sisältää keskimäärin jopa 13-14 grammaa hiilihydraatteja per pullo. Tästä syystä normaalien oluiden nauttiminen on kiellettyä tiukalla vähähiilihydraattisella dieetillä.

Suomessa markkinoidaan runsaasti erilaisia Light (tai Lite) oluita, joiden uskotellaan olevan kevyitä ja terveellisempiä. Tarkempi tutkiskelu paljasti, että näin itse asiassa onkin, sillä esimerkiksi Koff Lite -oluessa on hiilareita vain 0,3 grammaa desissä. Pienessä pullossa tai tölkissä onkin siis vain noin gramman verran hiilareita ja mehevämmässä puolen litran kolpakossakin vain 1,5 grammaa. Samantyyppinen vaihtoehto on myös Carlsberg Lite. Kevytoluet ovat useimmiten hieman tavallisia oluita vetisempiä ja köykäisempiä, mutta soveltuvat todellisen oluen korvikkeeksi kun karppaus on kovimmillaan.

Drinkeistä emme suosittele mitään. Tavallisimmin kaikki drinkit aina Irmoista ja Kelkoista Cosmoihin ja muihin naisten parhaisiin kavereihin ovat täynnä sokeria. Jos haluatkin juoda jotain drinkkipohjaista, pyydä vodka-redbullisi light Red Bulliin tai juo puhtaasti vain gintonikkeja tai muita vähähiilihydraattiseen mikseriin sekoitettuja vahvoja. Tarkemman listan löydät esim. täältä. Myös kirkkaiden blandaaminen light-limuihin on varsin vähähiilihydraattinen vaihtoehto.

Siiderit

Siiderit sisältävät runsaasti sokeria. Esimerkiksi Olvin villivadelmassa on 30 grammaa hiilareita litrassa. Jos sidukkaa on pakko litkiä, suosittelemme erilaisia light-vaihtoehtoja, jotka nekään eivät oikeasti kuulu vhh-ruokavaliota noudattavalle. Kuivia ja light-siidereitä voi myös blandata vichyllä tai Sprite Zerolla oman maun mukaan.

Yhteenveto

Oikein nautittuna alkoholi on oikein mukava juomalajike. Vähähiilihydraattisen dieetin noudattajille useimmat alkoholijuomat ovat kuitenkin petollisia ja hidastavat painonpudotusta. Jos haluat nauttia vhh:n aikana alkoholia, suosi kuivia punaviinejä tai kirkkaita juomia sekoitettuna hiilihydraatittomiin miksereihin.