Kahvakuula harjoittelu ja ohjelma

Kahvakuulat – Treeniohjelma & Mistä tilata netistä

Kahvakuula on yksi nykypäivän suosituimmista kuntoiluvälineistä. Se on kooltaan suhteellisen pieni, joten se mahtuu helposti kotiin. Yleisyyttä lisää varmasti se, että niitä saa ostettua helposti lähes mistä vain. Tiesitkö, että kahvakuula on alunperin venäläinen voimamiesten voimailuväline? Kahvakuula oli aluksi rautaa, mutta nykyään se on käytännöllisistä syistä muovipäällysteinen. Niitä saa eri kokoisina ja -painoisina, jonka ansiosta sillä voi kuntoilla minkäkokoiset ihmiset tahansa.

Kahvakuulalla voidaan kehittää omia voimia, tasapainoa, kestävyyttä ja nopeutta. Se on erinomainen väline, jolla pystyt treenaamaan kehoasi kokonaisvaltaisesti kohti unelmiesi vartaloa!

Mihin kaikkeen kahvakuulaa voidaan käyttää?

Kahvakuula käy monipuolisesti eri lihasryhmien treenaukseen. Sillä voidaan tavoitella lihasten kasvua, kehon rasvanpolttoa tai raakaa lihasvoimaa. Lisäksi kahvakuulaa voivat käyttää hyödykseen myös kamppailulajien harrastajat, voimailijat ja kestävyysurheilijat. Kahvakuulasta hyötyvät myös mailapelien pelaajat, sillä sen avulla käsilihaksia voidaan vahvistaa helposti ja nopeasti. Olit minkä kuntoinen tahansa, kahvakuula sopii, kunhan teet liikkeet ohjeiden mukaisesti. Jos olet aloittelija, kannattaa aluksi hankkia kevyt kahvakuula ja voimien ja kunnon karttuessa voidaan siirtyä painavampaan kuulaan.

Kahvakuulalla tehdyt heilautukset ja työnnöt kehittävät lihaksiasi tehokkaasti ja sykkeesi nousee nopeammin kuin uskotkaan. Kahvakuulan kanssa koko kehosi pääsee töihin ja tasapainosi kehittyy. Kahvakuula sopii erittäin hyvin kotikuntoiluun ja yhä useammalta löytyykin kotoa oma kahvakuula.
Kahvakuula netistä

Kahvakuulia myyvät monet eri liikkeet. Sellaisen saa ostettua esimerkiksi Tokmannilta. Sieltä 10-kiloisen kahvakuulan saa noin 25 eurolla. Kevyempi, 8 kilon kahvakuula kustantaa alle 20 euroa ja 6 kilon kahvakuulan saa ostettua alle 15 eurolla. Kuntoilijan ei siis tarvitse satsata omaisuutta päästäkseen hyvään kuntoon. Tokmannilla on nykyään myös verkkokauppa, joka helpottaa ostoksia. Tuote saapuu luoksesi 2-4 päivässä.

Budgetsport myy erilaisia kahvakuulia. Siellä hinnat vaihtelevat noin 13 eurosta 80 euroon. Budgetsportin valikoimaan kuuluu merkit, kuten Eco Body ja Fit’n Shape. Ostaminen onnistuu niin netin kuin myymälänkin kautta.

Tässä vain pari esimerkkiä, sillä kahvakuulia löytyy helposti myös monelta muultakin verkkosivulta. Postikulut eivät ole päätähuimaavat ja jotkut yritykset tarjoavat myös kotiinkuljetuksen. Kuntoilun aloitus ei siis paljoa vaadi. Saat tämän huoltovapaan kuntoiluvälineen muutamalla klikkauksella kotiisi.

Mietitkö, kuinka voit selvittää, millainen kuula sopii sinulle? Kätevä tapa on käydä myymälässä kokeilemassa eripainoisia kuulia. Kuulia myydään 2 kilosta 50 kiloon ja myyjät auttavat sinua mielellään. Kisakuulien paino on 8 – 36 kiloa. Voit mahdollisesti saada apua myös kuntosalin henkilökunnalta tai valmentajaltasi. 4-8 kilon painoinen kuula voi olla hyvä aloituskuula, riippuen kehostasi.

Kahvakuulien päälimateriaali vaihtelee. Kumipohjaiset kuulat eivät naarmuta lattiaa, kun taas maalattujen rautakuulien kanssa kannattaa alla olla jokin suoja, jotta et naarmuta lattiaasi. Kannattaa tutkia eri verkkokauppojen tarjoamia vaihtoehtoja ja kiinnittää huomiota kahvakuulan eri ominaisuuksiin. Seuraavaksi kerromme hieman vinkkejä, joiden avulla valitset itsellesi sopivan kahvakuulan.

Vinkkejä sopivan kahvakuulan valintaan

Sopiva kuulan paino riippuu kuntoilijan painosta ja kehonrakenteesta. Aloittelevalle naiselle sopiva aloituskuula voisi olla 6-8 kg ja aloittelevalle miehelle 12 kg. Jos olet jo ehtinyt harjoitella kahvakuulailua, kannattaa valita hieman painavampi kuula, naiselle sopiva paino voisi löytyä 8 ja 12 kilon väliltä, kun taas miehellä vastaava luku oli 16-20 kg. Kokenut kahvakuulailija käyttää jo painavampaa kuulaa. Sopiva paino on siis yksilöllistä. Lisäksi kahvakuulan painon valintaan vaikuttaa mahdolliset selkävaivat.

Kahvakuulan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös sen materiaaliin. Esimerkiksi vinyyli- tai muovipäällysteiset kahvakuulat saattavat rikkoutua helpommin kuin teräksiset tai valurautaiset kuulat. Kahvan tulee sopia käteen mukavasti ja sen kannattaa olla sileä, jotta kuulan käsittely ja pyörittely onnistuisi helposti ja mukavasti. Jos kahvassa on teräviä saumoja, aiheuttaa se käsiin inhottavia hiertymiä tai rakkuloita.

Tehokas koko kropan treeni

Seuraavassa on helppo koko kropan kahvakuulatreeni, jonka voit tehdä helposti kotonasi. Tarvitset vain kaksi kahvakuulaa, jumppamaton ja penkin. Toistoja voit tehdä oman kuntosi mukaan 12-15 kertaa. Keskity liikkeisiin äläkä päästä selkää notkolle, niin vältät tarpeettomat vahingot.

1. Heilautus

Ota kahvakuulasta hyvä ote molemmin käsin ja asetu haara-asentoon, pitäen kahvakuulaa suorin käsin jalkojesi välissä. Koukista polvesi ja työnnä lantiotasi taaksepän. Heilauta kahvakuula rivakasti ylös, pitäen kätesi suorassa ja jännittäen pakaralihaksesi. Kahvakuulan tulisi nousta olkapäidesi korkeudelle. Liikkeessä ei ole tarkoitus nostaa kuulaa käsiesi lihaksilla, vaan liikeen tulisi olla heilurimainen, jolloin koko keho tekee töitä. Anna heiluriliikkeen jatkua takaisin alas ja tee liike uudelleen. Muista pitää selkä suorassa ja keskittyä liikkeen tekemiseen huolellisesti loppuun asti.

2. Kyykky

Seiso suorassa, jalkojesi ollessa hartioidesi levyisessä haara-asennossa. Pitele kahvakuulaa molemmin käsin rintakehäsi edessä. Siirry kyykkyasentoon, pitäen kahvakuulaa koko ajan rintakehäsi edessä. Nouse reippaasti takaisin ylös ja toista liikettä. Muista pitää selkäsi suorana ja varo polvien kääntymistä sisäänpäin. Kahvakuula tuo tavanomaiseen kyykkyliikkeeseen lisää tehoa. Voit nostaa kahvakuulan painoa lihastesi voimistuessa.

3. Nosto ja ojennus

Tämä liike vahvistaa etureisiäsi, pakaroita, vatsalihaksiasi, hartioitasi sekä ojentajalihaksia. Seiso hartioidesi levyisessä haara-asennossa, pitäen kahvakuulaa lantiosi korkeudella. Pidä polvesi hieman koukistettuina. Kierrä vartaloasi, kääntäen samalla jalkateräsi ja työnnä kuula yläviistoon, suoristaen kätesi kohti kattoa. Pysy hetken tässä asennossa ja palaa sen jälkeen aloitusasentoon. Toista liikettä.

4. Istumaannousu

Tällä liikkeellä voimistat vatsa- ja lantiolihaksiasi sekä selkä. Asetu selinmakuulle esimerkiksi jumppamatolle. Koukista polvet ja pidä jalkapohjasi lattialla. Pidä kahvakuulaa molemmin käsin rintakehäsi yläpuolella. Nosta ylävartalosi ja pääsi irti lattiasta käyttäen vatsalihaksiasi. Pysyttele hetki tässä asennossa ja palaa tämän jälkeen takaisin makuuasentoon. Toista liikettä. Muista hallita lihaksesi ja suorittaa liike rauhallisesti. Kahvakuulan ei kuulu olla koko painollaan rintasi päällä, vaan sitä tulisi pitää käsillä rintakehäsi yläpuolella.

5. Penkkipunnerrus

Tähän liikkeeseen tarvitset kahta kahvakuulaa sekä penkin. Liike vahvistaa olkapäitäsi, rintalihaksiasi sekä ojentajia. Asetu penkille selinmakuulle. Ota kahvakuulat molempiin käsiisi ja pidä niitä yläpuolellasi suorin käsin. Laske kahvakuulat hallitusti ja hitaasti alaspäin, rintakehäsi molemmille puolille. Pidä kyynärpääsi koko ajan lähellä vartaloasi niin, että ne menevät noin 45 asteeseen. Kahvakuulien painon tulisi pysyä käsivarsien päällä.

6. Kylkirutistus

Tällä liikkeellä vahvistetaan tehokkaasti keskivartalon lihaksia. Seiso haara-asennossa ja pidä kahvakuulaa toisessa kädessäsi. Taivuta koko kehoasi kuulanpuoleiselle sivulle. Anna kuulan laskeutua alaspäin samalla, kun taivutat itseäsi. Muista pitää selkä koko ajan suorana. Nosta ylävartalosi takaisin suoraksi, käyttäen vatsalihaksiasi. Toista liikettä 15-20 kertaa molemmin puolin.

Muun muassa näitä liikkeitä voidaan tehdä kahvakuulien kanssa. Treenin intensiivisyys riippuu omasta kehostasi. Kuuntele siis itseäsi ja suorita liikkeet omien tuntemustesi mukaan! Kahvakuulat voidaan ottaa mukaan moniin tavanomaisiin liikkeisiin, jolloin liikkeiden teho voi jopa moninkertaistua. Kahvakuulien hyvä puoli on myös siinä, että ne voidaan ottaa mukaan myös ulkotreeneihin. Kuntoilijalla olisi hyvä olla kotonaan pari-kolme erikokoista kahvakuulaa, jolloin voit valita treeniisi sopivan koon. Jos treenissä tarvitaan kahta kuulaa samanaikaisesti, olisi hyvä omistaa tietenkin kaksi samankokoista kuulaa.