VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio

Vähähiilihydraattinen ruokavalio – VHH pähkinänkuoressa

Nyt paneudumme vähähiilihydraattisen ruokavalion syvimpään olemukseen. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on meidänkin sydäntämme lähellä, sillä olemme noudattaneet sitä parhaimmillaan vuosikausia putkeen. Sen edut ovat kiistattomat ja haitat hyvin minimaaliset. Vähähiilihydraattinen ruokavalio lisäksi toimii lähes kaikilla ja antaa tuloksia todella varmasti.

Pyri tähän: Hiilihydraateista 0-40% päivän energiansaannista. Mieluusti tähtää alle 25-30%:n lukemiin.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on nimensä mukaisesti ruokavalio, jossa hiilihydraattien saantia vähennetään merkittävästi. Tarkoitus ei ole toki ottaa kaikkien hiilihydraattien tuomia kaloreita pois, vaan hiilihydraattien pienempi saanti pyritään jossain määrin korvaamaan hyvien rasvojen ja proteiinin saannilla.

Aivan kuten kuuluukin, suurin osa ihmisistä on ensin hieman skeptisiä uuden ruokavalion suhteen.

Vähähiilarinen kuitenkin toimii meillä kaikilla. Ihmiskroppa on rakennettu niin, että se tarvitsee selvitäkseen vain proteiinia ja rasvaa. Lyhyellä tarinalla pyrin nyt kuvaamaan tätä:

Olipa kerran 2 epäonnista seikkailijaa, joista kumpikin ajautui yksin autiolle saarelle. Toisella saarella oli runsas kattaus mitä erilaisimpia eläimiä ja kaloja, joista seikkailija A sai runsaasti proteiinia ja rasvoja. Seikkailija B:llä ei ollut käynyt yhtä hyvä tuuri, sillä hänen saarellaan kasvoi vain hiilihydraattipitoisia raaka-aineita. Vuoden kuluttua etsintäjoukot löysivät kadonneet seikkailijat A:n ja B:n. Ikävä kyllä B oli kuihtunut kokonaan ja lopulta menehtynyt, seikkailija A oli kuitenkin täysissä sielun ja ruuminvoimissaan. Hän oli syönyt paljon villisikoja ja nauttinut päälle jyrsijöitä ja kalaa. Hän ei ollut saanut vuoden aikana grammaakaan hiilihydraattia, mutta hän eli vahvaa elämää.

Tarinan tarkoituksena oli muistuttaa teitä lukijoita siitä, että ihminen tarvitsee elääkseen vain proteiinia ja rasvoja. Ei ole olemassa niin sanottuja pakollisia tai tarpeellisia hiilihydraatteja. Ihminen on itse ruvennut viljelemään maata, prosessoimaan tuotteita ja lisäämään kaikkeen sokeria. Hiilihydraattien käyttö onkin lisääntynyt sitä enemmän mitä pidemmälle kehitys on meitä vienyt. Vähähiilihydraattinen ruokavalio onkin paluu juurillemme: Esi-isämme söivät paljon lihaa ja rasvoja, ja he olivatkin vahvoja, notkeita ja nopeita.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio käytännössä

Ensin ruokavaliosta tulee poistaa kaikki runsaan sokeripitoiset ruoat. Tämä tarkoittaa, että ensin poistat ruokavaliostasi karkit, leivonnaiset ja sokeroidut mehut ja limsat. Ihmisen ei tarvitse saada sokeria. Mikään luontainen tarve ei meitä siihen pakota.

Toisessa vaiheessa ruokavaliosta tulee karsia pois tärkkelystä sisältäviä ruokia. Tämä tarkoittaa pääasiassa perunan, riisin, pastan ja muiden ruoka-aineiden vähentämistä.

Kolmanneksi, pyrimme syömään enemmän lihaa ja hyviä rasvoja sisältäviä kalatuotteita.

Neljännessä vaiheessa tarkoituksena on optimoida hiilihydraattienkin saanti: Ne vähäiset määrät hiilihydraattia, jotka sinä syöt, tulisi saada kasviksista, hedelmistä, marjoista, sienistä ja pähkinöistä.

Tavallisesti vähähiilihydraattisen ruokavalion hyviä ja huonoja puolia pyritään vertaamaan toisiinsa. Voin sanoa, että huonoina puolina pidetut kuitujen vähyys ja glykogeenivarastojen pienentyminen ovat erittäin pieniä vaivoja, joihin voidaan vaikuttaa omilla valinnoilla. Syömällä runsaasti kasviksia, saat varmasti riittävästi kuituja. Lisäksi kovaa treenaava voi sijoittaa hiilihydraatteja hieman enemmän aamuun ja treenin anaboliseen aikaikkunaan. Näin glykogeenivarastojen ehtyminen ei tule olemaan ongelma. Lisäksi ajoittaisilla cheattipäivillä voidaan varmistua, että treenaaminen pysyy mielekkäänä ja tehokkaana.

VHH:n plussia:

  • Ylimääräiset nesteet lähtevät liikkeelle
  • Laihtuminen on nopeaa ja tehokasta, laihdutus on jopa hauskaa
  • Kolesteroliarvosi paranevat
  • Paino putoaa vain rasvasta, lihakset säilyvät hyvin
  • Saat riittävästi hyviä rasvoja
  • Ihosi ja hiuksesi voivat aikaisempaa paremmin
  • Verensokerisi pysyy paremmin hallinnassa
  • Keinotekoisia ruoka-aineita tulee syötyä selvästi vähemmän

VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on oivallinen valinta sekä laihduttajalle, kuntoilijalle, terveysintoilijalle että tavalliselle kaduntallaajallekin.