Sähkötupakka vs. tavallinen tupakka

Sähkötupakka vs. tavallinen tupakka – erot, hyödyt ja haitat

Sähkötupakat ovat todella suurta bisnestä, vaikka suomalaisille ne ovat vielä jokseenkin tuntematon tuote. Sähkötupakka on tupakan korvaava tekninen laite, joka muistuttaa ulkonäöltään savuketta, mutta jota ei polteta. Tarkempaa tietoa vaikutuksista ja käytöstä voit lukea vaikkapa täältä.

Kumma kyllä, Suomessa Lääkelaitos kielsi sähkötupakan kaikkien nikotiinipitoisten versioiden myynnin. Hassua sinänsä, koska sähkötupakan on todettu auttavan tehokkaasti tupakoinnin lopettamisessa. Lisäksi sähkötupakka tuntuu ja näyttää tupakalta, mutta ei sisällä häkää ja sitä saa polttaa jopa sisällä ravintoloissa. Tuotteen käytöstä aiheutuisi siis enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta sen myynti on tietysti kielletty.

Pikatietoa:

 • Kyseessä ei ole tupakkatuote.
 • Ei samoja myrkkyjä kuin tupakassa.
 • Käyttö perinteistä tupakkaa turvallisempaa – ei palovaaraa.
 • Käyttö ei värjää vaatteita tai ympäristöä.
 • Ei hajuhaittoja.
 • Voidaan käyttää myös ravintoloissa ja ”Tupakointi kielletty” -alueilla.
 • Antaa kuitenkin tunteen tupakanpoltosta.
 • Auttaa pääsemään eroon perinteisestä tupakasta.

Sähkötupakka keksitiin vuonna 2003. Keksinnön teki kiinalainen Hon Lik. Suurin osa myydyistä tuotteista on yhä alkuperäisen valmistajan toimittamia, vaikkakin kilpailu alalla on koventumaan päin.

Vaikka itse laitteita saakin ostettua Suomesta, on nikotiinia sisältävien ampullien myyminen kiellettyä. Näin nikotiinia hamuavan täytyy tilata omat ampullinsa ulkomailta. Vaikka tämäkin kiellettiin vuoden 2010 aikana, päätti käräjäoikeus keväällä 2011 pyörtää päätöksensä ja vapautti miehen, joka oli tilannut sähkötupakoita ulkomailta ilman lääkemääräystä. Perusteluna olivat pienet annokset, joihin ei siis reseptiä tarvita. Artikkelin kirjoitushetkellä Tulli luovuttaakin sähkötupakkatilaukset tilaajille – ja tilaaminen on täysin laillista.

Terveydelliset pohdinnat

Koska olemme terveyteen ja kuntoiluun erikoistunut sivusto, pitää meidän pohtia myös sähkötupakan vaikutuksia terveyteen. Ensinnäkin, sähkötupakka ei sisällä tervaa, häkää tai muita vaarallisia syöpää aiheuttavia aineita. Ainut ongelma on tuotteen sisältämä nikotiini, joka pitää riippuvuutta yllä käytön jatkuessa. Nikotiinin lisäksi sähkötupakan savussa on propyleeniglykolia, jota käytetään runsaasti myös kosmetiikassa. Propyleeniglykolia pidetään turvallisena, mutta liian pitkäaikainen kosketus ihon kanssa saattaa herkistää ihoa.

Nikotiinin haitat:

 • Voimakas riippuvuus
 • Kohonnut verenpaina ja sydämen lisääntynyt syke
 • Lisää sydän- ja verisuonitaudeista kärsivien akuutteja riskejä
 • Dopamiinin lisääntymisestä epäilyjä

Loppupohdinta

Voitaneenkin turvallisesti sanoa, että sähkötupakka on varmasti perinteistä tupakkaa turvallisempi ja parempi valinta. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että ilman mitään tupakkaa olisi vielä parempi olla. Artikkelin kirjoitushetkellä tuotteiden tilaaminen ulkomailta oli laillista, mutta emme ota vastuuta lakimuutoksista. Jos tilaat jotain, tilaat omalla vastuullasi.