Aloittelijan lisäravinteet

Aloittelijan lisäravinteet – katso lista

Aloitteleville kuntoilijoille ei aina ole selvää, mitä lisäravinteita heidän kannattaisi käyttää. Ongelmalliseksi hyvien tuotteiden valinnan tekee informaation ja mielipiteiden suuri määrä, sillä jokainen tuntuu olevan jotakin mieltä tästä aiheesta.

Meidän mielestämme ensimmäinen ja tärkein seikka on muistaa treenin, ruokavalion ja levon fiksu ja toimiva yhdistäminen. Ennen ravinnelisien hankkimista, kannattaakin pohtia, onko oma ruokavalio kunnossa. Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti vain lisä, joten on turha odottaa, että niillä saataisiin ihmeitä aikaan – ei laihdutuksessa, ei treenissä, ei missään. Lähtökohtaisesti sinun kannattaakin ensin huolehtia siitä, että ruokavaliosi on monipuolista ja terveellistä – allekirjoittanut suosii karppausta, mutta terveellisen ruokavalion kaikkia puolia emme tässä artikkelissa pysty käsittelemään.

Toisekseen tulee muistaa, että pelkillä lisäravinteilla ei aloittelijasta tehdä Suomen suurinta lihaskumppua. Lisäravinteet voivat auttaa sinua palautumaan kovista treeneistä tai voivat auttaa sinua pinnistelemään laihdutuksen parissa, mutta teräsmiestä tai -naista ne eivät sinusta tee. Alla kuitenkin listaamme aloittelijan tärkeimmät lisäravinteet.

Palautusjuomat

Palautusjuomat ovat yksi tärkeimmistä aloittelijan lisäravinteista. Palautusjuoman tulisi sisältää runsaasti sekä hiilihydraatteja että nopeasti imeytyviä aminohappoja. Tarkoituksena on vähentää treenin aiheuttamaa kataboliaa ja antaa rakennustarvikkeita mahdollisimman nopeaan lihasten mikrotraumojen korjaamiseen. Palautusjuoman tulisi olla vähärasvainen ja parhaan tehon saavuttamiseksi, sen voi yhdistää kreatiiniin. Palautusjuomaa tulisi nauttia hieman ennen treeniä, koko treenin ajan ja vielä treenin jälkeenkin!

Kreatiini

Kreatiini on yksi käytetyimmistä ja tutkituimmista lisäravinteista. Kreatiini on täysin luonnollinen yhdiste, jota oma kehommekin tuottaa maksassa ja munuaisissa. Kreatiini parantaa ATP:n saatavuutta, joten lihasten suorituskyky paranee etenkin lyhytkestoisissa suorituksissa – hyötyjä on kuitenkin tutkitusti saatu myös aerobiseen kuntoiluun. Tutkimukset ovat osoittaneet että kreatiinin käytöllä ei ole haittavaikutuksia. Suosittelemmekin yhdistämään kreatiinin käytön esim. palautusjuomien käyttöön maksimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi!

Omega-3-rasvahapot

Charles Poliquin, kuuluisa huippu-urheilijoiden valmentaja ja treenimaailman guru, on sanonut, että omega-3:t ovat tärkein yksittäinen lisäravinne. Omega-3-rasvahappojen hyödyt ovatkin kiistattomat: Ne vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, parantavat muistia, lisäävät insuliiniresistenssiä, auttavat rasva-aineenvaihduntaa, ja vaikka mitä!

Yhteenveto

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että yllä mainituista lisäravinteista on oikeasti hyötyä. Kannattaa kuitenkin suhtautua kaikkeen suhteellisen realistisesti: Jos et treenaa tarpeeksi kovaa, lepää riittävästi tai syö tavoitteidesi mukaisesti, tulosten aikaansaaminen voi olla hankalaa ja raskasta.

Laihdutusta silmällä pitäen aloittelija voi tutustua myös rasvanpolttajiin – joskaan ne eivät ole mielestäni ensimmäinen tai ensisijainen laihduttajan hätäkeino. Myös superfoodit voivat auttaa sinua laihtumaan ja voimaan paremmin.