Aina kun minulta kysytään painonpudotuksesta, ilmoitan, että ruokavalion muuttaminen on kaikkein tärkeintä. Luin kuitenkin taannoin artikkelin laihdutuksesta ilman dieettiä – ja kiinnostuin aiheesta todenteolla. Tässä artikkelissani käsittelenkin niitä seikkoja, jotka saattavat tehdä tiukoista dieeteistä täysin turhia. Lue laihdutusvinkit heti!
1. Keskity pureskeluun
Uuden tutkimuksen mukaan syöt sitä vähemmän kaloreita, mitä pidempään ruokaasi pureskelet. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka pureskelevat jokaista suupalaansa vähintään 40 kertaa syövät noin 12 prosenttia vähemmän ruokaa kuin he, jotka pureskelevat vain 15 kertaa. Ahmiminen ja nopea syöminen johtavatkin siis suurella todennäköisyydellä ylimääräisten kalorien nauttimiseen ja näin jopa ylipainoon. Tutkimuksen mukaan ylipainoiset söivätkin laihoja nopeammin ja pureskelivat vähemmän.
Tutkijat uskovat, että pitkään pureskelu antaa aivoille signaaleja vatsan täyttymisestä ja tiputtaa greliinin määrää. Tavallisesti vatsalla kestää noin 20 minuuttia ennen kuin se itse tietää olevansa täynnä. Toinen hyvä vaihtoehto olisi syödä vähän, odottaa puolisen tuntia ja tämän jälkeen pohtia, jäikö vielä nälkä.
2. Syö aina tunnin sisällä heräämisestä
Useimmat tutkijat ovat sitä mieltä, että aamupala on päivän tärkein ateria. Tutkimusten mukaan ne, jotka söivät aamupalaa, olivat kokonaisuudessaan kevyempiä ja heillä tuli iltaisin vähemmän ruokahimoja. Hyvä neuvo onkin tankata aamulla kunnon aamupalalla, sillä pitkän yön jälkeen kroppa on tyhjillään ja tarvitsee lisäenergiaa.
Mielenkiintoista: Se, mitä syöt aamulla ensimmäisenä, määrittää, mitä sinulla tekee koko päivän mieli. Kannattaa siis ottaa jotain proteiinipitoista ja terveellistä osaksi aamupalaa. Hyvä vaihtoehto ovat kananmunat tai lohi.
3. Keskity ruokaasi
Jo pitkään on ollut tiedossa, että muiden asioiden tekeminen syömisen yhteydessä lisää syötyjen kalorien määrää. Esimerkiksi TV:n katselu, nettisurffailu tai lehden lukeminen vievät osan keskittymisestäsi muualle ja aivot eivät saa täydellistä kuvaa ruoansulatusjärjestelmäsi lähettämistä signaaleista. Keskittymällä syömiseen teet parempia valintoja ja lopetat syömisen kun olet oikeasti täynnä.
4. Syö hedelmät aina ensin
Hedelmissä on runsaasti helposti imeytyvää ja käytettävää sokeria. Koska hedelmät imeytyvät paremmin kannattaa ne eksperttien mukaan syödä ensin, jotta vältytään ruuansulatushäiriöiltä. Hedelmien syöminen noin 30 minuuttia ennen muuta ruokaa auttaa niitä imeytymään tehokkaammin.
5. Älä syö illalla kello 20.00 jälkeen
Tutkijoiden mukaan illalla aineenvaihduntamme hidastuu ja valmistautuu yöpuulle. Näin ajateltuna onkin täysin turhaa tankata vatsa täyteen kalorikkailla herkuilla juuri ennen nukkumaanmenoa. Tutkimukset osoittavat että iltanapostelulla tulee helposti syötyä jopa yli neljännes koko päivän suositelluista kaloreista.
6. Vältä syömistä stressaantuneena
Kun olet stressaantunut, kroppasi tuottaa paljon kortisolia. Kortisoli lisää energian kertymistä rasvaksi. Näin stressin aikana syödyt kalorit muuttuvatkin tavallista helpommin läskipoimuiksi kauniin kroppamme kylkeen. Jos elät alituisessa stressissä, pyri rauhoittumaan hieman ennen syömistä. Stressaantuneena kannattaa myös nauttia ruoka-aineita, jotka rasittavat ruoansulatusta vain vähän. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi keitot ja puurot. Vältä raa’an ruoan syömistä stressaantuneena.
7. Pilko ruokasi
Uudehkon tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka pilkkoivat ruokansa ruokaillessaan, söivät keskimäärin noin 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin he, jotka söivät ruokansa kokonaisina. Paloiteltua ruokaa tulee myös otettua vähemmän, sillä ihminen arvioi palojen koon tavallisesti suuremmaksi kuin kokonaiset ruoka-annokset. Paloittelu lisää myös aivojen keskittymistä ruokaan ja syömiseen.
8. Syö vähän ja usein
Jos olet syömättä yli viisi tuntia putkeen, alat tuntea olosi nälkiintyneeksi ja kortisolin tuotanto lisääntyy roimasti. Kun syöt todella nälkäisenä, aliarvioit kalorien määrän helposti ja sorrut kuuntelemaan himojasi. Syömällä useasti ja pieniä annoksia, pidät kortisolitasosi alhaalla ja pääset eroon ruokahimoistasi.
9. Ajattele ennen kuin juot
Nestehukka on kropallesi todella stressaavaa – näin ollen kannattaakin juoda paljon vettä pitkin päivää. Juominen juuri ennen ruokailua kuitenkin hidastaa aineenvaihduntaa ja johtaa usein epämukavaan kaasun muodostumiseen vatsassa. Jos tarvitset nestettä ruokailun aikana, ota vain pieniä kulauksia ja vain sen verran kuin tarvitset. Muuten kannattaa juoda vettä noin 15 minuuttia ennen ja jälkeen ruokailun, mutta ei juuri ennen ruokailua.
10. Syö proteiinia tärkkelyspitoisen ruoan kanssa
Kun syöt tärkkelyspitoisia hiilareita, ota mukaan runsaasti proteiinia
Proteiinin nauttiminen tärkkelyspitoisten hiilihydraattien kuten pastan, riisin, perunan ja leivän kanssa hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Näin hiilihydraattien vaikutukset verensokeriin tasoittuvat ja energiaa vapautuu pidempään ja tasaisemmin. Lisäämällä esimerkiksi tonnikalaa riisiin, saat tasapainotettua ateriaasi.