Kärsimyskukka terveysvaikutukset, annostus ja käyttö

Kärsimyskukka terveysvaikutukset, annostus ja käyttö

Passion Flower eli kärsimyskukka, joka tunnetaan myös nimellä Passiflora incarnata, on kasvi, jota on perinteisesti käytetty vuosisatojen ajan erilaisten terveystilojen ja sairauksien hoitoon. Näitä ovat historiallisesti olleet muun muassa ahdistuneisuus, unettomuus ja yleinen kipu ja kivunlievitys.

Osta netistä

VerkkokauppaOstoksille

Lisäravinteet, urheiluvaatteet ja varusteet Fitnesstukun laajasta valikoimasta.
Siirry verkkokauppaan

Suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa.
Siirry verkkokauppaan

Apteekkituotteet ja uutuudet kauneuteen ja hyvään oloon. Edullisesti.
Siirry verkkokauppaan

Passiflora incarnata pähkinänkuoressa

Kärsimyskukka on Pohjois- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi, jota viljellään nykyään ympäri maailmaa. Sitä on käytetty lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi vuosisatojen ajan, erityisesti perinteisessä lääketieteessä Amerikassa. Kasvi sisältää erilaisia yhdisteitä, mukaan lukien flavonoideja ja alkaloideja, joiden uskotaan olevan vastuussa sen terapeuttisista vaikutuksista.

Vaikka kärsimyskukka yhdistetään usein ahdistuksen ja unen hoitoon, sillä on myös lukuisia muita etuja miesten terveydelle. Erityisesti Passiflora incarnatan on havaittu olevan tehokas miesten seksuaalisten toimintahäiriöiden hoidossa, siittiöiden laadun parantamisessa ja hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun oireiden vähentämisessä. Kärsimyskukka on siis todella hyvä ravinnelisä miehen terveydelle.

Seksuaalinen toimintahäiriö

Passion Flower -kasvin on osoitettu parantavan miesten yleistä seksuaalista toimintaa. International Journal of Impotence Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kärsimyskukka-uute paransi urosrottien erektiokykyä. Lisäksi Passiflora incarnatan on havaittu nostavan testosteronin tasoja, mikä voi parantaa miesten libidoa ja seksuaalista toimintaa.

Sperman laadun parantaminen

Passiflora incarnata -kasvin on todettu vaikuttavan positiivisesti myös siittiöiden laatuun. Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että passionkukka-uute paransi siittiöiden laatua ja määrää urosrotilla. Vaikka ihmisillä tarvitaan lisätutkimuksia, nämä tulokset viittaavat siihen, että kärsimyskukalla voi olla potentiaalia luonnollisena hoitona miesten hedelmättömyyteen.

Eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun oireiden vähentäminen

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yli 50-vuotiaiden miesten yleinen sairaus, joka aiheuttaa eturauhasen suurenemista. Tämä voi aiheuttaa virtsaamisvaikeuksia ja muita oireita. Passion-kukan on havaittu vähentävän tulehdusta ja parantavan virtsan toimintaa miehillä, joilla on eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua. Phytotherapy Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kärsimyskukka-uute pienensi eturauhasen kokoa ja paransi virtsaamista urosrotilla, joilla on eturauhasongelmia.

Ahdistuneisuutta ja stressiä lievittävät vaikutukset

Kärsimyskukalla on tunnettuja ahdistusta ja stressiä lievittävä vaikutus. Nämä edut voivat olla erityisen hyödyllisiä miehille, jotka kokevat jokapäiväisessä elämässään suurta stressiä tai ahdistusta. Kärsimyskukka-uute tuntia ennen stressaavaa tilannetta voi tehdä suuren vaikutuksen henkiseen tilaasi.

Muita terveysvaikutuksia

Edellä mainittujen terveysvaikutusten lisäksi kärsimyskukalla on havaittu olevan monia muita mahdollisia terveyshyötyjä. Näitä ovat muun muassa tulehduksen vähentäminen kehossa, verenpaineen alentaminen ja ruoansulatuksen parantaminen. Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan, havainnot viittaavat siihen, että Passiflora incarnata voi olla arvokas luonnollinen lääke moniin terveysongelmiin.

Lisäravinteet ja ravinnelisät

Passion-kukkaa voidaan kuluttaa useissa eri muodoissa, mukaan lukien tee, tinktuurat ja erilaiset kapselit ja tabletit. Kärsimyskukkatee voidaan valmistaa liottamalla kuivattuja kukan lehtiä kuumassa vedessä. Tinktuurat ovat yleensä alkoholipohjaisia kasviuutteita, ja lisäravinteita on saatavana kapseleina tai tabletteina. Suomalaisista apteekeista ja verkkokaupoista löytyy muun muassa A.Vogelin kärsimyskukkauutetta ja Relaxor Forte -nimisiä imeskelytabletteja.

Annostussuositukset

Kärsimyskukan annostus vaihtelee riippuen siitä, missä muodossa sitä on saatavilla – ja tietysti annos riippuu myös yksilön erityisistä terveystarpeista. Yleisohjeena on, että uutteen tyypillinen annos on 500 mg päivässä, kun taas kärsimyskukkateetä voidaan juoda jopa kolme kertaa päivässä. Relaxor Forte -imeskelytableteissa 188-752 mg päivässä (1-4 tablettia oman tarpeen mukaan).

Haittavaikutukset

Vaikka intohimokukkaa pidetään yleensä turvallisena useimmille ihmisille ohjeiden mukaan otettuna, voi se aiheuttaa myös haittavaikutuksia.

  • Vältä kärsimyskukan käyttöä, jos olet raskaana tai imetät, sillä se voi vaikuttaa sikiön kehitykseen ja aiheuttaa haittaa vauvoille.
  • Kärsimyskukka voi olla vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden, kuten rauhoittavien lääkkeiden, ahdistuneisuuslääkkeiden ja verenohennuslääkkeiden kanssa, joten on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen Passiflora Incarnatan käyttöä, jos käytät reseptilääkkeitä.
  • Passiflora Incarnata -uute voi aiheuttaa huimausta, uneliaisuutta ja sekavuutta, joten on parasta välttää ajamista tai raskaiden koneiden käyttöä sen käytön aikana mikäli koet näitä sivuvaikutuksia.
  • Jotkut ihmiset voivat kokea allergisia reaktioita kärsimyskukasta. Näitä voivat olla ihottuma, kutina ja hengitysvaikeudet. Jos havaitset haittavaikutuksia, lopeta kärsimyskukan käyttö välittömästi ja hakeudu lääkärin hoitoon.

Yhteenveto

Passion Flower eli kärsimyskukka on luonnollinen lääke, jota on käytetty vuosisatojen ajan edistämään rentoutumista, vähentämään ahdistusta ja parantamaan unen laatua. Miehille Passiflora Incarnata voi tarjota muitakin terveysvaikutuksia, kuten lisääntynyttä libidoa, parempaa seksuaalista suorituskykyä ja helpotusta eturauhaseen liittyvistä oireista. Koska ravinnelisien hinta ei päätä huimaa, suosittelemme itse kokeilemaan ja katsomaan millaisen vaikutuksen saat.