Montignacin dieetti ja ruokavalio

Montignacin dieetti – ohjeet ruokavalioon

Montignacin dieetti on saanut nimensä keksijänsä, ranskalaisen liikemiehen, Michel Montignacin mukaan. Tässä dieetissä tarkoituksena on kontrolloida verensokeria ja välttää aiheeton verensokerin ja näin insuliinintuotannon nousut. Ruokavaliossa syödään kuitenkin myös nopeasti verensokeria nostavia hiilihydraatteja, mutta niiden vaikutusta pyritään tasapainottamaan.

Perusperiaate: Eri vuorokaudenaikoihin noudatetaan erilaista ruokavaliota. Välillä syödään vähähiilihydraattisen ruokavalion mukaisesti ja välillä pidättäydytään vähärasvaisessa. Näin insuliinivaste pysyy koko päivän tasaisena ja olo on energinen pitkin päivää.

Osta dieettivalmisteet netistä

VerkkokauppaOstoksille

Lisäravinteet, urheiluvaatteet ja varusteet Fitnesstukun laajasta valikoimasta.
Siirry verkkokauppaan

Suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa.
Siirry verkkokauppaan

Apteekkituotteet ja uutuudet kauneuteen ja hyvään oloon. Edullisesti.
Siirry verkkokauppaan

Dieetin vaiheet

Ensimmäisessä vaiheessa pyritään nauttimaan lähinnä rasvaa ja proteiinia, jotta insuliiniresistenssi hellittäisi ja herkkyys palaisi. Lisäksi vaihe 1 tehostaa haiman toimintaa ja totuttaa elimistöä uusiin ruokailutottumuksiin.

Tässä vaiheessa voit syödä vain sellaisia hiilihydraatteja, joiden GI on alle 35. Rasvaa ja hiilihydraatteja ei saa syödä samalla aterialla.

Toisessa vaiheessa GI:n tulee olla alle 50. Toisen vaiheen tarkoitus on ylläpitää terveellisiä elämäntapoja ja antaa energiaa myös treeniin ja arkeen. Vaiheessa 2 voit jo yhdistää rasvoja ja hiilareita samaan ateriaan.

Ateriat

Varhaisaamiainen: Syö yksi hedelmä tyhjään vatsaan, jotta saat runsaasti hivenaineita ja vitamiineja – erityisesti C-vitamiinia.

Aamiainen: Puoli tuntia myöhemmin voit syödä hiilihydraattipitoisen TAI proteiinipitoisen aterian.

Kokojyväleipää, täysjyvämuroja, maitotuotteita (ei rasvaa) TAI
Pekonia ja munaa, täyslihanakkeja, mutta ei mitään hiilihydraattipitoista (esim. leipää) TAI
Runsaasti hedelmiä

Lounas: Syö paljon proteiinia, rasvaa, vihanneksia ja salaattia, mutta nauti todella vähän hiilihydraatteja.

Illallinen / päivällinen: Joko proteiinipitoinen ateria tai erittäin hiilihydraattipitoinen ateria. Illallisen tulee olla päinvastainen kuin aamiaisen.

Montignacin dieetissä ei paastota, mutta yöpalat ja turhat napostelut on kielletty. Jos päivällä tulee äkillinen nälkä tai heikko olo, voi välipalaksi nauttia pienen palan juustoa tai yhden hedelmän.

Kritiikkiä ja ruusuja

Montignacin menetelmää on usein myös kritisoitu. Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että kalorit päätyvät joka tapauksessa rasvaksi, jos niitä syö enemmän kuin kuluttaa. Selvää meille karppaajille on kuitenkin, että ilman insuliinia ei rasvaakaan varastoidu. Usein dieetin noudattajat kritisoivat Montignacia lähinnä GI:n vaikeasta laskettavauudesta.

Meidän mielestämme tämä dieetti toimii suhteellisen hyvin. Tärkeää on vain muistaa nauttia ateriat juuri esitetyllä tavalla. Ainakin allekirjoittanut nauttii mieluummin aamupalaksi hiilariaterian ja illalliseksi proteiini/rasva-aterian. Näin saan koko päiväksi energiaa ja jaksan myös kuntoilla tehokkaasti. Rasvojen saaminen illalla on tärkeää, sillä suurinta osaa hormoneista (esim. testosteroni) erittyy yöllä runsaasti. Hormonit tarvitsevat rasvaa rakennusaineekseen.

Montignacin ruokavalio sopii hyvin sellaisille, jotka haluavat nautiskella hyviä ruoka-aineita, eivät jaksa laskea kaloreita ja pitävät monipuolisesta ruoasta. Sokeri ja valkoiset jauhot jäävät ravinnosta pois, mutta niitä tuskin jäät kaipaamaan, kun saat eteesi pekonia ja munaa.