Miten pääsee ketoosiin

Ketoosi dieetti – miten pääsee ketoosiin

Ketoosista puhuttaessa tarkoitetaan dieettiä, jolloin ihmiskroppa alkaa tuottaa energiaa pääosin rasvasta eikä hyödynnä enää hiilihydraatteja kuten ennen. Ketoosi johtuu hiilihydraattien niukasta saannista johtuvista muutoksista elimistössä. Laihdutukseen ketoosin sanotaan sopivan oivallisesti, sillä se vähentää näläntunnetta ja auttaa hallitsemaan haluja.

Ketoosin teoria

Kuten varmasti tiedät, elimistö varastoi hiilareita glykogeeniksi. Tällaisia glykogeenivarastoja ihmiskropassa on sekä maksassa että lihaksissa. Lihasten glykogeenivarastot ovat pääasiassa energiantuotantoa varten, jota maksan lisävarastot vain täydentävät. Ilman hiilihydraatteja, maksan varastot tyhjenevät noin 12-24 tunnin kuluessa, jonka jälkeen kroppa pyrkii korvaamaan energiantarpeensa muista lähteistä saatavalla energialla. Tällöin niin kutsuttujen ketoaineiden tuotanto lisääntyy. Kun hiilihydraatteja ei syödä ollenkaan, alkaa ketoosi muutaman päivän jälkeen.

Hiilihydraattien saantia rajoittamalla insuliinipitoisuus saadaan laskemaan ja glukagonin määrä nousee. Näin ihmisen elimistö aloittaa pikkuhiljaa glukoneogeneesin, jossa glukoosia pyritään valmistamaan aminohapoista, rasvojen glyserolista ja maitohaposta. Samalla alkaa ketogeneesi, joka pyrkii vähentämään aminohappojen osuutta energianvalmistuksessa, jotta lihakset eivät palaisi ensimmäisenä. Näin vapaista rasvahapoista aletaan muodostaa ketoaineita, jotta elimistö voi jatkaa toimintaansa.

Ketoaineiden tuotanto maksimoituu noin 4-7 päivän kohdalla hiilihydraattien poistamisen jälkeen. Yleensä hengitys muuttuu tällöin hieman imelän hajuiseksi. Olosi saattaa olla tässä vaiheessa vielä väsynyt, mutta noin 5-9 päivän kohdalla vireystilasi jälleen kohoaa ja alat saada riittävästi glukoosia energiatarpeisiisi nähden.

Miten pääsen ketoosiin?

Ketoosiin pääseminen ei ole aina helppoa. Yleensä suositellaan, että ennen ketoosia pidettäisiin noin viikon mittainen valmistautumisaika, jolloin syöt jo kevyemmin kuin aikaisemmin. Tämän jälkeen ruokavaliosta leikataan kaikki hiilihydraatit pois. Rasvat ja proteiinit muodostavat täten lähes koko päivittäisen ruokavaliosi. Kaloreita ei kuitenkaan tule syödä tuhottomasti ja rasvatkin kannattaa pitää pääasiassa hyvinä.

Toimituksen huomautus: Huomaathan, että aivot kuitenkin käyttävät mieluummin hiilihydraatteja energianlähteenään. Pitkäaikaisesta ketoosista ei ole tarpeeksi tutkimustuloksia ja näin sen vaikutuksista elimistöön ei voida vielä kertoa tarpeeksi. Lyhytaikaisena dieettinä ketoosi kuitenkin laihduttaa tehokkaasti.