Mehupaasto ja detox

Paasto, mehupaasto ja detox

Paasto on tunnetusti sellainen lyhyt aikaväli, jolloin vapaaehtoisesti luovutaan syömisestä tai ainakin tiettyjen ruoka-aineiden käytöstä. Paasto voi olla esimerkiksi olla viikon mittainen aika, jolloin et syö ollenkaan kiinteitä ruokia, vaan nautit ainoastaan runsaasti nesteitä. Usein paastosta puhutaan detoxin yhteydessä, jolloin tarkoituksena on puhdistaa kehoa.

Mehupaaston vaikutukset saattavat olla myös erittäin negatiiviset, jos sen toteuttaa väärin. Detox-paaston tunnusmerkit eivät täyty ja keho ei puhdistukaan kuona-aineista – vaan paastoaminen lähinnä vain sekoittaa aineenvaihdunnan ja suolatasapainon. Erityisesti natriumin ja kaliumin saannista tulee pitää huolta, sillä näiden aineiden puutokset voivat vaikeuttaa sydämen toimintaa. Mehupaasto voikin pahimmillaan aiheuttaa pysyviä vaurioita tai kuoleman, jos suolaa ei saada tarpeeksi ja omaa kroppaa ei kuunnella riittävästi.

Vaiheet

Siirtymävaihe
Vähennä ruokailuasi tasaiseen tahtiin. Kevennä ravintoa tasapuolisesti ja lisää vastaavasti veden juontia.

Ensimmäinen paastopäivä
Nauti annos glaubersuolaa tai senna-teetä, nämä auttavat suolistoa tyhjentymään. (Kunnon detox-paastossa on usein tapana myös tehdä suolihuuhtelu vähintään kerran päivässä.)

Muut päivät
Nauti nesteitä vähintään 3 litraa vuorokaudessa pieninä kädenlämpöisinä annoksina.

Ateriat

Aamiainen, lounas ja päivällinen: Kasvis- ja hedelmämehuja, yleensä laimennettuna, jotta nestettä saadaan tarpeeksi

Välipalat ja iltapa: Yrttiteetä tai tavallista teetä

Paaston lopettaminen oikein

On tärkeää lopettaa paastoaminen oikein. Kiinteiden ruoka-aineiden nauttiminen tulee aloittaa varovasti ja sitä tulee lisätä asteittain. Varo vaikeasti sulavia ruoka-aineita kuten lihoja. Juo edelleen runsaasti nesteitä ja pureskele ruoat tavallista huolellisemmin.

Sopiiko paasto minulle?

Periaatteessa paastoaminen onnistuu keneltä tahansa terveeltä aikuiselta. Muistuttaisimme kuitenkin, että emme missään nimessä suosittele yli viikon mittaista paastoa. Lisäksi paastoa tulee välttää, jos olet raskaana, imetät, olet sairaana tai olet toipumassa leikkauksesta, sairaudesta tai onnettumuudesta. Vältä paastoamista myös tilanteissa, joissa olet äärimmäisen stressaantunut tai jos käytössäsi on jokin lääkitys (konsultoi lääkäriäsi ennen paaston aloittamista).

Liikunta

Paaston aikana voi myös harrastaa liikuntaa. Liikunta jopa lisää detox-vaikutusta ja nopeuttaa kuona-aineiden irtoamista. Mikäli koet olosi vähääkään heikoksi tai voimattomaksi, suosittelemme välttämään liiallista rehkimistä. Kevyt ja rauhallinen ulkoliikunta on oikein hyvä valinta.

Tuotteita

Hyvinvoinnin Tavaratalo myy valmista Vogelin mehupaastopakettia, josta saat kaiken tarvittavan aina suolihuuhtelutarvikkeista itse mehuihin, kuitutabletteihin ja yrttiteehen asti.