Jokainen meistä on varmasti jossakin vaiheessa törmännyt mainokseen, jossa on mainostettu jotain laihdutusvalmistetta tai kuntoiluvälinettä. Varmasti melkein yhtä moni on pohtinut laihduttamisen aloittamista tai kuntoilun tehostamista. Osa on myös kokenut onnistuneen laihduttamisen ja osa taasen miettii, miksi se epäonnistui. Yhtä moni on varmaan kokenut saman tunteen kuntoilun kohdallakin. Lööpit hehkuttavat milloin mitäkin laihdutus- ja kuntoilutrendiä niin ahkeraan, että tavallinen tyyppi hengästyy jo pelkästään niiden ajattelusta, mutta mistä tässä kaikessa oikein onkaan kysymys?
Laihduttaminen ja kuntoilu on terveellistä
Monesti kuulee sanottavan, että laihduttaminen ja kuntoilu on terveellistä, mutta onko se niin? Terveyden puolesta tehdään paljon, mutta onko se terveellistä, jos jo ennestäänkin hoikat laihduttavat? Näinhän monesti on, sillä yhteiskunnassamme hoikkuutta ihannoidaan. Laihduttamisesta on varmasti paljon hyötyä niille, joilla vuosien varrella matkaan on tarttunut enemmänkin kuin muutama ylimääräinen kilo, sillä heille painon kevennys merkitsee monien sisäelimien, sydämen mukaan lukien, parempia toimintapuitteita.
Kuntoilua voidaan pitää osana painon pudotusta, sillä harva kykenee laihduttamaan ilman, että liikkuisi enemmän kuin ennen. Vanha sääntö ”kuluta enemmän kuin syöt” pätee edelleen laihduttamiseen, mutta mikä neuvoksi silloin, kun aerobic ei kiinnosta ja lenkille lähteminen suorastaan hirvittää? Tällöin kannattaa varmasti tarkastella läpi oman ja vaikka naapuripaikkakunnankin liikuntavalikoima ja aivan yksinkertaisesti valita itselleen se mieluisimmalta tuntuva liikuntamuoto. Ja voihan sitä koettaa ja vaihtaa lajia tarpeen mukaan – sehän olisi kuin kenkien sovitusta.
Millä menetelmillä laihduttaminen on turvallista?
Vaikka laihduttamista ja erilaisia dieettejä pelkästään elämäntapana lieneekin syytä välttää, on laihduttaminen silti turvallista niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Se, mikä kannattaa hylätä heti alkuunsa, on jojo, eli laihduttamisen kanssa ei kannata ottaa sellaista suuntaa, että antaisi painon jojotella sinne tänne. Sen sijaan laihduttaminen kannattaa ottaa sillä tavalla tosissaan, että asettaa itselleen tavoitteen, pyrkii sinne ja sinne päästyään myös pysyy siellä.
Kaikkien meidän on kuitenkin tarpeellista muistaa se, että pysyvä laihtuminen vaatii aina pysyviä elämäntapamuutoksia. Jollakin ihmedieetilläkin voi toki laihtua, mutta kilot palaavat yleensä ryminällä tai pikku hiljaa hiiviskellen, kun dieetti sitten loppuu.
Tärkeintä olisikin varmaan tiedostaa oma elämäntilanteensa ja omat elämäntapansa ja etsiä itselleen se sopivin tapa laihduttaa ja kuntoilla. Silloin, kun omat elämäntapansa on tiedostanut ja ottanut huomioon siinä piileviä seikkoja, kuten esimerkiksi kiirettä, stressiä ja ruokailutottumuksia, on mahdollista löytää sellainen tasapaino ja olotila, jossa laihduttaminen ja kuntoilu on mielekästä. Väsyneenä suoritetut ja liian rankkoina aloitetut kuntoilukuurit nimittäin tuppaavat jäämään kesken.
Kaiken takana on hyvä ruokavalio
Jotta ihminen jaksaa kuntoilla ja jotta laihduttamisella aikaansaadut tulokset olisivat pysyviä, on katse käännettävä ruokavalioon. Kaiken takanahan on lopulta yksinkertaisesti todettuna se ruoka.
Ruuan suhteen täytyisi muistaa huomioida ainakin se, että siitä saa tarpeeksi eri ravintoaineita. Eli se jo koulussa opittu kuuluisa lautasmalli kannattaa pitää mielessä ja kaivaa se esiin jostakin, jos on sen unohtanut. Tämän lisäksi ihminen tarvitsee runsaasti vettä. Monien terveysneuvojien mielestä vettä tulisi juoda jopa 1,5 – 2 litraa päivässä. Se vaikuttaa isolta määrältä, mutta kannattaa muistaa, että varsinkin kuntoilu nostaa hikoilutasoa ja alentaa näin kehon vesipitoisuutta.
Ruokavaliossa kannattaa tarkastella myös hiilihydraattien ja proteiinien tasapainoa. Keho käyttää hiilihydraatteja energiantuotantoon ja proteiineja rakennusaineena. Hiilihydraatiton ruokavalio näyttää nykypäivänä olevan monen suosiossa, mutta jokaisen itsensä päätettäväksi jää, onko se hiilihydraatiton itselle paras vaihtoehto vai riittäisikö pelkkä hiilihydraattien, eli yleisimmin sokerin ja vehnän, tarkkailu ja vähentäminen ruokavaliossa?
Loppujen lopuksi laihduttamisella ja kuntoilulla pyritään elämänlaadun parantamiseen ja itse kunkin meistä on mietittävä, tähtääkö nykyinen toimintamme siihen vai ei. Itselleen kannattaa olla myös armollinen.